بسم الله الرحمن الرحيم
سينماي ديني از نگاه رهبر معظم انقلاب
1ـ اخلاص
مقام معظم رهبري اخلاص را مهمترين عامل براي ماندگاري و اثر بخشي هنر دانسته و ميفرمايند: هنر بخشي از فاخرترين و ارزشمندترين مسائل است بايد براي آن ارزش قائل شد و آن را براي خدا خرج کرد.بر اين اساس توجه افراطي به گيشه و امثال آن ضد هدف به حساب ميايد.
2ـ توجه به معناي صحيح هنر ديني
برخي افراد دانسته و نادانسته هنر و سينماي ديني را مترادف با قشري نگري، تظاهر ريا کارانه و مباحث ديني و ارزشي را جداي از جريان اصلي فيلم دنبال ميکنند. آنان تصور ميکنند با قرار دادن صحنهاي کليشهاي از نماز، مسجد، قرآن و... سينماي ديني محقق ميشود. در حالي که حقيقت امر جز اين است. رهبر فرزانه انقلاب در تبيين اين امر ميفرمايند: هنر ديني لزوما با واژگان ديني به وجود نميآيد. اي بسا هنري صددرصد ديني باشد اما از واژگان عرفي و غير ديني در آن استفاده شده باشد. هنر ديني آن است که بتواند معارفي را که همه اديان و بيش از همه دين مبين اسلام به نشر آن در بين انسانها همت گماشتهاند و جانهاي پاکي در راه نشر اين حقايق نثار شده است نشر بدهد، جاودانه سازد و در ذهنها ماندگار سازد. هنر ديني اين معارف را منتشر کند، هنر ديني عدالت را در جامعه به صورت يک ارزش معرفي ميکند ولو شما هيچ اسمياز دين و هيچ آيهاي از قرآن و هيچ حديثي در باب عدالت در خلال هنرتان نياوريد.
و در بيان ديگر فرمودهاند:
آنچيزي که در هنر ديني به شدت مورد توجه است، اين است که اين هنر در خدمت شهوت، خشونت، ابتذال و استحاله هويت انساني و جامعه قرار نگيرد. هنر ديني بايد مجسم کننده و ارائه کننده آرمانهاي ديني اسلام که البته برترين آرمانهاي اديان الهي است باشد.
3ـ القاء معرفت عميق ديني به دست اندرکاران سينما
رهبر انديشمند انقلاب عوامل متعددي را در شکل گيري سينماي ديني و معنوي دخيل دانسته و ميفرمايند:
ما اگر احساس ميکنيم که به وسيله يک کارگردان يک معرفت عميق صحيحي در يک فيلم منعکس نميشود بايد ببينيم چگونه ميتوانست به دل اين کارگردان القاء شود تا او بتواند معرفت دروني خودش را منعکس کند و چرا نشده؟! (همه مسؤولند) نميشود رفت سراغ کارگردان و يقه او را گرفت که شما چرا؟ بلکه يک مقدار وزارت ارشاد را يک مقدار سازمان تبليغات را، يک مقدار حوزه علميه را يک مقدار همه آنهايي که صاحبان انديشه ارزشي هستند را مخاطب قرار داده و ميگوييم شما براي برخورداري کشور از اين هنر فاخر چه کردهايد؟!
4ـ تبيين جذاب و دلنشين حقيقت ديني
در نظام ديني سينما بايد ابزاري براي انتقال هنرمندانه آموزههاي الهي به مخاطبين باشد. به تعبير رهبر معظم انقلاب؛ فيلم و سينما وسيلهاي بليغ و تبيين کنندهاي رسا براي ارائه برترينهاي حقايق عالم يعني حقيقت دين به شمار ميرود و براي اين منظور دستاندرکاران امور سينمايي بايد بر توانائيهاي خود بيفزايند. فيلمنامه نويسان با بهرهگيري از هنر نويسندگي، چهرهاي درست از مفاهيم و ارزشها را ارائه کنند. از سينماگران و کارگردانان فيلم انتظار ميرود با کار خود مفاهيم مذهبي و ارزشهاي ديني را به گونهاي به تصوير بکشند که در نظر بيننده جذابتر و دلنشينتر جلوه کند.
5ـ حراست و صيانت از ارزشهاي انقلابي
يکي از مواردي که رهبر انقلاب بر آن تأکيد داشتهاند، تقويت ارزشهاي ديني ملي در آثار سينمايي و توجه اصحاب سينما به برجستگيها و زيباييهاي تلاش ملت بزرگ ايران در جريانات انقلاب اسلاميبه ويژه حماسه دفاع مقدس است. رهبر انقلاب با اشاره به اينکه در اين دوران حرف براي گفتن و سوژه براي به تصوير کشيدن بسيار زياد است که بايد اين نکات برجسته استخراج و با زبان هنر براي نسل امروز روايت شود، متذکر گرديدهاند: کدام معنا استوارتر و عميقتر از احساس فداکاري، ايثار و گذشت يک جوان هيجده ـ نوزده ساله که از خانوادهاي مرفه بلند ميشود، ميآيد و در ميدان جنگ آنچنان فداکاري ميکند که انسان مبهوت ميماند؟!
6ـ ايجاد انگيزه و اميد آفريني
سياه نماييها و زير سؤال بردن ارزشها و آرمانهاي ملت انقلابي ايران توسط برخي از فيلمها آنچنان بود که رهبر معظم انقلاب به اصحاب سينما هشدار دادند که در اين شرايط حساس، وظيفه خود را به درستي شناخته و از اين موهبت الهي در راستاي منافع و مصالح ملي استفاه نمايند. معظم له اين تذکر را در قالب سؤالي مطرح کردند و طي آن عمق مطلب را منتقل کردند.
اصحاب سينما با توليدات خود بايد روح اميد، شوق پيشرفت، انگيزه کار و تلاش، اعتماد به نفس، اعتقاد به ارزشهاي انقلابي و ملي را در جامعه ترويج کنند يا اينکه نسلي نااميد، پشيمان، متکي به بيگانه و تحقير شده را پرورش دهند؟!
7ـ هدايت و حمايت دستگاههاي فرهنگي
سکاندار تيزبين انقلاب اسلاميايجاد تحول در سينماي کشور را تنها متوجه اصحاب سينما نميدانند بلکه با اشاره به وظايف خطير همه نهادها و دستگاههاي فرهنگي از جمله وزارت ارشاد، سازمان تبليغات، حوزههاي علميه و همه انديشمندان وگلايه از آنان ميفرمايند: بايد دستگاههاي مرتبط، زمينه انتقال مفاهيم خوب و متعالي را به کارگردانان سينما فراهم کنند و سپس از فيلم آنان انتظار انعکاس اين مفاهيم را داشته باشند و متأسفانه در اين مورد کم کاري شده است.!
8ـ اهتمام به ارزشهاي ملي
متأسفانه برخي از سينماگران نه تنها به ارزشهاي اعتقادي مردم پشت کردهاند که حتي سرمايههاي ملي آنان را نيز ناديده گرفته و يا تحريف ميکنند.لذا مقام عظماي ولايت توجه اهالي سينما را به زنده نگه داشتن ارزشهاي ملي البته به معناي صحيح آن جلب کرده و ميفرمايند:
وقتي ميگويم ارزش ملي، نبايد فورا ذهن به سمت چهارشنبه سوري برود. ارزش ملي يعني احساس استقلال يک ملت، استقلال فرهنگي، اينکه يک ملت به فرهنگ خودش تکيه کند؛ اين را تقويت کنيدتماس با هنر اسلامی
نشانی
نشانی دفتر مرکزی
ایران ؛ قم؛ بلوار جمهوری اسلامی، نبش کوچه ۶ ، مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام، طبقه دوم، خبرگزاری ابنا
تلفن دفتر مرکزی : +98 25 32131323
فاکس دفتر مرکزی : +98 25 32131258شبکههای اجتماعی
تماس