«طنز در ادبيات تعزيه» عنوان كتابي است پژوهشيـ تحقيقي اثر «منوچهر احترامي» كه به تعزيهنامهها و موضوع آنها ميپردازد. در اين تحقيق، نزديك به 190 تعزيهنامه در بيش از نود موضوع اصلي مورد بررسي قرار گرفته و با انجام مطالعات تطبيقي گسترده بين ادبيات تعزيه و ادبيات كلاسيك زبان پارسي، فضاهاي طنزآميز موجود در متون تعزيه و نيز سرچشمههاي آن در فرهنگ كهن ايران نشان داده شده است. اين كتاب حاوي مطالبي دربارة شيطان دشمن قديمي انسان، علي(ع) و ابن ملجم، حالات و حركات نمايشي، رفتارها و موقعيتهاي طنزآميز، پيشواقعه و گوشه شاه و وزير، خروج مختار در كوفه و اخراج اشقيا از روي زمين، ابن زياد و شمر است.
در مقدمة اين كتاب آمده است: «تعزيه به عنوان نوعي از نمايش مذهبي، از لحاظ شكل، وامدار شيوة نمايش سنتي است و از لحاظ محتوا در عين حال كه گوشه چشمي به شهيدان بزرگ عالم: هابيل، ايرج و به ويژه يحيي بن زكريا و سياوش دارد، بر پايه باورهاي شيعي دين اسلام استوار است و امام حسين (ع) را به عنوان سالار و سرآمد شهيدان عالم ميشناسد... حوادث تعزيه به طور معمول از روي وقايع تاريخي و روايات مذهبي و نيز افسانههاي آييني و قصههاي ديني گرتهبرداري شدهاند و از اين لحاظ تعزيه در غالب موارد، عيناً به بازگويي و بازسازي وقايع ميپردازد.
اين كتاب كه به كوشش پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامي حوزه هنري مورد تأييد قرار گرفته است در 373 صفحه و شمارگان 1100 نسخه به قيمت 3500 تومان توسط انتشارات سوره مهر حوزه هنري در چاپ اول 1385 توليد شده است
![](https://media.abna24.ir/arts/media/2013/04/1713_طنز در ادبیان تعزیه2.jpg)
«طنز در ادبيات تعزيه» عنوان كتابي است پژوهشيـ تحقيقي اثر «منوچهر احترامي» كه به تعزيهنامهها و موضوع آنها ميپردازد.