در حال بارگذاری؛ صبور باشید
منبع :
سه‌شنبه

۱۴ دی ۱۳۸۹

۲۰:۳۰:۰۰
37657

خوشنويسي و نوآوري

خوشنويسي هنري است برخواسته از دل که دست هنرمند همچون واسطه اي صادق آنرا بر صفحه اي سفيد ترسيم مي کند. ديدن آن مثل سيني اي ست برخواسته از آب ، که با خودش بوي خاک و بکري طبيعت را به همراه دارد.


خوشنويسي هنري است برخواسته از دل که دست هنرمند همچون واسطه اي صادق آنرا بر صفحه اي سفيد ترسيم مي کند .
ديدن آن مثل سيني اي ست برخواسته از آب ، که با خودش بوي خاک و بکري طبيعت را به همراه دارد.
در ايران خوشنويسي قدمتي طولاني دارد ، و از قدر و منزلتي والا برخوردار است . با تعمق در سير خوشنويسي و بررسي آثار برجاي مانده از ساليان گذشته تا به امروز مي توان نتيجه گرفت که هنر خوشنويسي نيز مانند هنرهاي ديگر دستخوش تحولات زيادي شده است .
اساتيد اين فن بر اين باورند که اثري ماندگار است که در قالب معنايي عميق خلق شود . يعني در بر دارنده ي بيان انديشه اي ، نشان دادن احساسي يا تجلي درکي باشد . خوشنويسي در ايام گذشته و دنياي سنتي پيوسته با نوعي تحول آرام و نوآوري در قالب رعايت قواعد همراه بوده است ، اما در جهان سنتي به دليل عدم نياز عامه مردم به طور مستمر و روزمره به خط و فقدان نيازهاي تجاري و انتشارراتي ، اهداف خوشنويسي ترکيبي بوده است از زيبايي بصري ، آساني ، سرعت و سهولت نگارش و خوانايي ، تا در نهايت بتواند روند مراسلات و مکاتبات و امور ديواني ، و تا حدودي نيز انتقال دانش و اطلاعات را سرعت و سهولت بخشد .
از طرف ديگر هم در نظام سنتي و هم در دنياي معاصر و مدرن ، انگيزه هاي کارکردي عامل مهم و درجه اول در تحولات خط محسوب مي شود .اگر چه زيبايي بصري نيز بدون شک مورد نظر خطاطان قرار گرفته ، اما امروز صنعت چاپ و يک دستي و متحدالشکلي مکاتبات اين بعد عملکردي خطاطي را به حداقل رسانده و درکنار آن جنبه هاي ديگر خطاطي اهميت يافته است .
بنابراين نوآوري ، مهم ترين خاستگاه تحولات خط در يکصدو پنجاه سال اخير مي باشد .
تحولات فرهنگي ، هنري ، سياسي و اجتماعي و فناوري که زمينه ساز نوآوري متفاوتي در خط شده اند درايران ، طي دو حرکت در دوره هاي قاجار و پهلوي خطاطي و خوشنويسي را تحت تاثير قرار داده اند . در دوره ي قاجار با ورود صنعت چاپ به ايران و به دنبال آن ورود برخي کارخانجات و تاسيس مدارس سبک جديد و فرستادن دانشجو به خارج از کشور براي کسب علم و هنر و همچنين تنوع در ظهور روزنامه و نشرياتي که بنحوي اطلاع رساني و آگهي هاي جديد را به عهده داشتند روبرو هستيم .
خط و خوشنويسي نيز در پرتو اين تحولات وارد عرصه شد اما با حرکتي کُند . و اما در دوره ي دوم ( پهلوي) که مي توان از آن به دوره نوسازي ياد کرد . خط و خوشنويسي در ايران مواجه با سرعت و نوآوري شگفتي است تا بتواند نيازهاي معصر تجارت و تبليغات و فناوري را پاسخگو باشد .
از سوي ديگر در سراسر قرن بيستم مکاتب بين المللي که پس از توليد در خاستگاه خود به سرعت جهاني شدند ، هنرمندان نوآور جهان را به دو دسته تقسيم کردند . اول هنرمنداني که در هماهنگي کامل با سبک هاي بين المللي قرار گرفتند و دوم هنرمنداني که گرايش هاي بومي و ملي را در فضايي جهاني جستجو مي کردند . يعني بومي فکر کردن و جاني عمل کردن .
نقش اين هنرمندان بر تولد خطاطي نوين از چنان اهميتي برخوردار است که جايگزيني بر آن نمي توان يافت .
در اين عرصه ، پيشرفت تکنولوژي و ظهور کامپيوتر ، روز بروز با تحولات و نوآوري هاي بيشتري روبرو هستيم . نيازهاي جامعه و حجم عظيم رقابت هاي تجاري ، تبليغات ، روزنامه ها ، کتب و ساير نشريات به هنرمندان فرصتي بخشيد که با هوشياري خاص خود اشکال هنري تازه را در روندي جديد به کارگيرند . و اين همه بيان جديد بصري را طلب کرد . خط و خوشنويسي مي توانست اين نياز را برآورده نمايد . در روند خلاقيت هاي نو آورانه هنرمندان به چنان ابداعاتي در خط دست يافتند که مي توان آن را مجموعه اي از سنت شکني ها نام نهاد .
شايد بتوان گفت مهم ترين سنت شکني در رابطه با فرم و محتوا صورت گرفت . در دنياي سنتي خط وظيفه داشت که مفهوم را به آسان ترين ، سريعترين و خواناترين وجهي بيان نمايد تا در نگاه اول فرم و محتوي و شکل و مفهوم يک جا به بيننده و خواننده القا شود .
اما اينک وظيفه ي مهم خط ، زيبايي و تبليغ است . لذا هنرمندان در حالي که بديع بودن و شگفتي را همراه زيبايي از اهداف مهم بصري تعيين نمودند، با سه اقدام مهم عرصه نوآوري يعني تغيير شکل ( دفرماسيون) در حرف ، اغراق در حروف (اگزجرشن)و ساده سازي ( استيلزشن) آن چنان تحولاتي در حروف ايجاد نمودند تا بتواند زيبايي و قدرت ارائه و روح تبليغ گرايي آن را بالا برند . از اين روي خط در نگاه اول نه مي توانست و نه مي خواست که در روند اين تغييرات مفاهيم را همراه با شکل يکي القا نمايد .
امروز خطاطي در روند تحولات جديد وظيفه ي خود را خوانايي و سهولت نگارش و سرعت مراودات و مراسلات نمي داند بلکه کم وبيش به فرمي زيبا تبديل شده است که در درجه اول معناي خود را نه فقط القا نمي کند بلکه ادعايي نيز دارد .
در دوره هاي معصر اعتقاد براين است که مخاطب مختار است که هر چه مي خواهد ببيند و هر طور دوست دارد قرائت کند .بنابراين تمهيدات نويني به ياري خطاطي جديد آورده است ، از جمله ترکيب بندي ، رنگ ، عناصر خيال و رمز هاي تصويري که به حوزه و قلمرو مربوطه نزديکند . اما همه ي شگردهاي بالا مفيد مي باشند که بيننده و مخاطب با مشارکت فعال خود در فهم و خواندن خط جديد تلاش نمايد . و اين يکي از مهمترين ويژگي هاي تحول خوشنويسي در خط معاصر است .
ولي آيا ظهور کامپيوتر و تکنولوژي توانسته جاي خوشنويسي را بگيرد يا اصولا تعامل بين اين دو امکان پذير است ؟
ورود رايانه به قلمرو خوشنويسي را مي توان به فال نيک گرفت . ورود خطوط کامپيوتري کمک بسيار زيادي در ارتقاي ذوق و زيبايي شناسي عموم مردم مي کند ، زيرا الان هر اعلاميه ساده اي را به کمک اين نرم افزارها با خط زيبا مي نوسيند . در حالي که همين اعلاميه ها را در گذشته حتي اگر خوشنويسان مي نوشتند ، تند تند نگارش مي کردند و کارخوبي از آب در نمي آمد .
در کذشته خوشنويسي بيشتر از آن که هنر باشد وجه کاربردي داشت و بر بستر ادبيات و مکتب کلام سوار شده و به صورت عمومي مورد استفاده قرار مي گرفت . ولي با ورود صنعت چاپ از اين وجه کاسته شده و بر وجه ي هنري خطاطي افزوده شده است . کسي که پشت کامپيوتر مي نشيند و وارد چنين فضايي مي شود بايد راه استفاده از آن را بداند . نبايد استفاده از کامپيوتر مغايرتي با زيبايي ها و اصول اساسي در هنر سنتي داشته باشد . يا آن را از جايگاه خودش متنزل کند .

تماس با هنر اسلامی

نشانی

نشانی دفتر مرکزی
ایران ؛ قم؛ بلوار جمهوری اسلامی، نبش کوچه ۶ ، مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام، طبقه دوم، خبرگزاری ابنا
تلفن دفتر مرکزی : +98 25 32131323
فاکس دفتر مرکزی : +98 25 32131258

شبکه‌های اجتماعی

تماس

تمامی حقوق متعلق به موسسه فرهنگی ابنا الرسول (ص) تهران می‌باشد