در حال بارگذاری؛ صبور باشید
منبع :
دوشنبه

۲۷ دی ۱۳۸۹

۲۰:۳۰:۰۰
38388

مسجد و مدرسه سپهسالار (شهید مطهری)

مسجد سپهسالار كه با نام مسجد آيت الله مطهري نيز شناخته مي ‌شود يكي از مساجد بزرگ شهر تهران است . اين مسجد كه همراه مدرسه اي به همين نام است در تهران در كنار مجل

مسجد سپهسالار که با نام مسجد آیت الله مطهری نیز شناخته می ‌شود یکی از مساجد بزرگ شهر تهران است . این مسجد که همراه مدرسه ای به همین نام است در تهران در کنار مجلس شوری ملی ( میدان بهارستان ) واقع است . مسجد و مدرسه سپهسالار ( شهید مطهری ) نخستین و بزرگ ترین مسجد و مدرسه عالی در تهران است که از نزدیک ترین تلفیق ها میان معماری ایرانی و معماری مساجد استانبول است . مسجد سپهسالار گنبد ویژه ‌ای دارد ؛ تعداد مناره ‌های بیش از اندازه متداول آن که حدود 10 مناره است و گنبد دو گوش خوابیده ‌اش نشان از سبک معماری مساجد ترکیه دارد .
 
 
 
گنبد خانه مسجد سپهسالار تحولی در معماری مساجد به شمار می ‌رود . چلیپای بزرگی با ابعاد ۴۵ * ۴۵ متر گنبد اصلی را با دهانه ۱۵ متر در مرکز قرار داده است ‌. در قسمت جنوبی ‌، بیننده فضای بزرگ بدون ستونی را می ‌بیند . سبکی این فضا را حتی ، جرز های عظیمی که گنبد روی آن قرار گرفته مخدوش نمی‌ سازد . چهار گنبد کاربندی با قاعده مستطیل ‌، بال ‌های چلیپا را پوشش داده ‌اند . در نمای بیرونی نیز این چهار گنبد سلسله مراتبی در حرکت به سمت گنبد اصلی با ارتفاع ۲۵ متر به وجود می آورد .
 
تزئینات ساختاری چون کاربندی و غیر ساختاری چون یزدی ‌بندی و مقرنس و کاسه ‌بندی در ساختمان مسجد به کار رفته کاشی کاری ها و مجموعه هنر های معماری دوره قاجار نه تنها یکی از زیباترین مساجد بلکه یک مدرسه نیز هست . از انواع مهم کاشی‌ کاری در این مسجد معقلی ‌، هفت رنگ یا خشتی و معرق را می ‌توان نام برد که این آخری به دو صورت اسلیمی و گره ‌چینی است و معرق برجسته سر در ورودی در نوع خود منحصر به فرد است ‌. سنگ و تزیینات سنگی در این مجموعه جابه ‌جا به کار رفته و از این نظر با دیگر ابنیه دوران قاجار تفاوت دارد و به معماری دوران زندیه شباهت می‌ یابد . در این بنا آجر کاری به شکل تزیینی دیده نمی ‌شود اما ، آجر مصالح اصلی بنا را تشکیل می‌ دهد و زمین ‌های است که کاشی کاری روی آن نمایی جذاب دارد .  طاق ‌های آجری پر تنوع در دالان ‌ها و ورودی ‌ها نیز به چشم می‌ خورد . در های حجره ‌ها و در اصلی شبستان زمستانی گره ‌چینی معرق دارند . درب اصلی که به خیابان سرچشمه باز می ‌شود دارای بهترین نمونه تزیینات فلزی در این مجموعه است ‌. پشت پنجره حجره ‌ها نیز نمونه ‌هایی زیبا از فرفورژه ( نرده ‌های دست ‌ساز آهنی ‌) دیده می ‌شود .
به طور کلی طرح این بنا ملهم از مسجد جامع اصفهان ، مسجد اباصوفیه استانبول و مدرسه چهارباغ اصفهان است .
وقتی درباره معماری اصیل و سنتی سخن می گوییم ، منظورمان 30_40 سال پیش است ، چون از 30 سال قبل به این طرف ، با ورود تمدن ، تکنولوژی و معماری جدید ، بسیاری از سازه ها و بنا ها دستخوش تغییرات شده است .
هر بنایی دارای ارزش و اعتبار و بیان کننده سلیقه معمار بنا است . بنا های تاریخی هر کشور بخشی از شناسنامه فرهنگ و کارنامه مردمی است که در آن زندگی می کرده اند . از این رو توجه به تاریخچه بنا ها و شاهکار های هنر معماری ، مهم است .

بانیان این بنای بزرگ و نیز سازندگان ساختمان مجلس شورای ملی ، « حاج میرزا حسین خان سپهسالار قزوینی » ، صدر اعظم دوره ناصر الدین شاه قاجار و برادرش « مشیر الدوله » بودند . سپهسالار در سال 1296 ه . ق. بنیانگذاری این ساختمان را آغاز کرد و چون در سال 1298 در مشهد وفات یافت ، برادرش یحیی خان مشیرالدوله در تکمیل و اتمام این بنا همت گماشت و پس از درگذشت او قسمتی از ناتمامی ها و تزیینات تدریجاً بوسیله نائب التولیه های وقت انجام یافت . که ساخت این بنا در دو سال پایانی عمر میرزا حسین خان سپهسالار آغاز شد و هزینه آن نیز از محل عواید شخصی وی تامین می شد . ولی تکمیل مجموعه پس از مرگ وی توسط برادرش یحیی ‌خان مشیر الدوله صورت گرفت .
میرزا حسین ‌خان سپهسالار سا‌ل ها سفیر ایران مقیم در استانبول بود . برای همین زمانی که به ایران بازگشت با نگاهی به مساجد ترکیه شروع به ساخت این مسجد کرد . شاید این نزدیک ‌ترین تلفیق میان معماری ایرانی و معماری مساجد استانبول باشد .
طراحی مسجد را ممتحن ‌الدوله به عهده گرفت و معمار آن حاج حسن قمی بود . ساخت هسته اصلی بنا نزدیک به پنج سال به درازا کشید . همچنین از « حاج ابوالحسن معمار » و « استاد جعفرخان معمار باشی کاشانی » به عنوان معماران اصلی مسجد و مدرسه یاد می شود .

در دوره ‌های بعدی ‌، تکمیل بخش‌ هایی از مسجد همچنان ادامه یافت که در سال ۱۳۲۰ ، در محل گل‌ خانه قدیمی ‌، تالاری ساخته شد که امروز مجموعه دار القرآن است ‌. در سال ۱۳۴۲ ، استاد لرزاده تغییراتی در شبستان زمستانی ایجاد کرد و در سال ۱۳۷۵ ، نیز مهندس سعیدی گنبد اصلی را اساسی مرمت کرد .

نمازخانه مسجد که به چهل ستون معروف است ( اما 44 ستون دارد ) ، در شرق صحن قرار دارد ؛ صحنی که دارای چهار باغچه ، چهار خیابان و حوض بزرگی در میانه است که از آب جاری قنات تهران ( که برای مدرسه ، مسجد و عمارت بهارستان می‌ آمد ) سیراب می ‌شد .
 
 
 
ابعاد صحن آن تقریبا 61 در 62 متر است و ساختمانش دو طبقه و در هر طبقه حجراتی جهت سکنی طلاب ساخته شده که مجموعاً قریب شصت حجره می باشد . در چهار طرف اضلاع ساختمان چهار ایوان قرار دارد که ایوان بزرگ اصلی در طرف جنوب واقع شده و منتهی به مقصوره و گنبدی عظیم می شود که کمتر از گنبد های مساجد بزرگ دوره صفویه نیست ولی نه بدان زیبایی . چهار ایوان مرتفع رو به ‌روی هم قرار دارند که کوتاه ‌ترین آنها رو به قبله است و گنبدی دارد که با گنبد مساجد قدیمی ‌تر از خود تفاوت می ‌کند و معماری جدیدی را ارایه می‌ دهد . چهار مناره بلند که پایه ‌های هر یک تا کمر از سنگ است و به شیوه ظریفی حجاری شده ، به همراه دو مناره دیگر در دو طرف جلوخان ، در مجموعه شش مناره مسجد را تشکیل می‌ دهند ؛ از چهار مناره اولی ، دو مناره به دو پهلوی ایوان متصل است و دو مناره دیگر رو به ‌روی ایوان قرار دارد . تمامی مناره ‌ها از آجر ساخته شده و پوششی با کاشی کاری بسیار زیبا دارند .
از ویژگی ‌های مهم فضای مسجد سپهسالار ، که در واقع یکی از برجسته ‌ترین ابداعات معماری قاجاری نیز به شمار می ‌رود ، وجود مهتابی ‌ها و بهار خواب ‌های وسیع در طبقه فوقانی است‌ . هر چند این فضا ها با ظرفیت بسیار در مسجد سید اصفهان و مسجد سلطانی سمنان نیز یافت می ‌شود ، در مسجد سپهسالار در مقیاسی وسیع‌ تر و با پیچیدگی ‌های بیش‌ تر طراحی شده است ‌. این ابتکار طرحی را به وجود آورده که افزون بر القای حس محصور و معین بودن‌ ، حرکتی در جهت خلاف محدودیت فضا ایجاد می‌ کند . چنین تدبیری در فضاسازی امکان پیوند میان ناظر و بنا را مختل نمی ‌سازد و در همان حال به پیچیدگی و غنای فضا می‌ افزاید . دیگر ویژگی معماری مسجد مناره ‌های متعدد آن در ابعادی نامنتظره است ‌. امتداد نیم استوانه ‌ای آن ‌ها تا کف حیاط می ‌رسد و ابتکاری منحصر به فرد را به نمایش در می آورد . استفاده از ساعت به جای مؤذنه‌ ، نمونه‌ های بسیار دارد ، لیکن در این بنا مکمل مجموعه حرکت‌ های عمودی است و کاربرد آن بسیار به جا است ‌.
کتابخانه‌ در سال ‌های نخستین دوران پهلوی دوم در مجاورت مسجد ساخته شد ، گرچه معماری کتابخانه‌ چندان ارزشمند نیست ‌، بدون خودنمایی در برابر مسجد به نوعی هماهنگی با آن دست یافته است ‌.

مسجد و مدرسه سپهسالار ؛ در گذر زمان
در حال حاضر در بخش بالای کتابخانه مسجد ، یک نمایشگاه دایمی از آثار قدیمی مانند مجموعه آثار « میرزا طاهر تنکابنی » ، « مجموعه کتاب های سید محمد صادق طباطبایی » و بسیاری دیگر از مجموعه ‌های تاریخی و با ارزش وجود دارد .
قسمتی از دیوار مدرسه سپهسالار که متعلق به دبیرستان علمی قدیم بود در حال مرمت و بازسازی است . بخش ‌هایی به بافت این مدرسه الحاق شده که به لحاظ معماری کار های غلطی است . محل استقرار فرهنگستان اول زبان و ادب پارسی نیز در این مسجد بود ، که در آن مکان امروز کتابخانه مسجد سپهسالار واقع شده است . از این رو خاطرات فرهنگستان اول را در این کتابخانه که در حال حاضر بازسازی شده ، می ‌توان یافت .

cafedexign.com ، ketabeavval.ir

تماس با هنر اسلامی

نشانی

نشانی دفتر مرکزی
ایران ؛ قم؛ بلوار جمهوری اسلامی، نبش کوچه ۶ ، مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام، طبقه دوم، خبرگزاری ابنا
تلفن دفتر مرکزی : +98 25 32131323
فاکس دفتر مرکزی : +98 25 32131258

شبکه‌های اجتماعی

تماس

تمامی حقوق متعلق به موسسه فرهنگی ابنا الرسول (ص) تهران می‌باشد