در حال بارگذاری؛ صبور باشید
منبع :
چهارشنبه

۲۹ دی ۱۳۸۹

۲۰:۳۰:۰۰
38528

گزارش مشروح فارس از افتتاح نخستين دوسالانه بين‌المللي خوشنويسي

با حضور مسئولین ذی ربط، نخستین دوسالانه بین المللی خوشنويسي ايران كه در سراي سعدالسلطنه قزوين برگزار شد

شفيعي‌ها: هنر خوشنويسي آميخته با اعتقادات ديني ما است
خبرگزاري فارس: دبير نخستين دوسالانه بين‌المللي خوشنويسي ايران گفت: خوشنويسي هنر اصيل ايراني است و اين هنر آميخته با اعتقادات ديني و مذهبي ماست و دنيا، ايران را با اين هنر خوشنويسي مي‌شناسد.
به گزارش خبرگزاري فارس از قزوين، محمدحسين شفيعي‌ها چهارشنبه شب در مراسم افتتاح نخستين دوسالانه بين‌المللي خوشنويسي ايران كه در سراي سعدالسلطنه قزوين برگزار شد، اظهار داشت: هنر خوشنويسي از زيباترين و ايراني‌ترين هنرها در گستره فرهنگي ايران است.

وي ادامه داد: آميختگي اين هنر با تاريخ و فرهنگ ايراني به ويژه در دوران شكوهمند اسلامي چنان است كه به عنوان شاخص درآمده و جزئي از پيكره جدايي‌ناپذير ايرانيان شده است.

مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان قزوين اضافه كرد: قزوين با پيشينه 10 هزار سال يكجانشيني و با به يادگار گذاشتن آثار فراوان و درخشان، همواره با هنر خوشنويسي پيوندي ناگسستني داشته است.

وي افزود: خطه قزوين در پي پيدايش خط نستعليق، به خاطر پرورش اساتيد چيره‌دست به ويژه استاد ميرعماد حسني قزويني موجب ناميدن قلم نستعليق به عروس خطوط اسلامي شده است و طي 500 سال گذشته تا به امروز همواره به حق پايتخت خوشنويسي ايران خوانده شده است.

شفيعي‌ها با اشاره به هنرمندان مطرح خوشنويس استان قزوين توضيح داد: عيسي زرنگار قزويني، ميرعماد، عبدالرشيد ديلمي، گوهرشاد خاتون، ميرمحي‌الكتاب، محمد طاهر ملك محمد قزويني و... هر يك به فراخور توان خويش آثار درخشاني را پديد آوردند كه زينت بخش كتابخانه‌هاي بزرگ ماست و امروز نيز قزوين داراي هنرمندان بزرگي چون ابوالحسن محصص مستشاري است كه 50 سال پيش با تحمل ناملايمات اين ميراث گرانقدر را زنده نگاه داشت و شاگرداني را تربيت كرد كه امروز هر كدام منشأ هنرآفريني در عرصه خوشنويسي شدند كه براي آنها از خداوند متعال آرزوي سلامتي داريم تا ايشان را در جمع هنرمندان ديده و از تجارب اين هنرمند بزرگ بهره‌مند شويم.

وي با اشاره به اهميت برگزاري دو‌سالانه خوشنويسي ايران در قزوين تصريح كرد: جاي دوسالانه خوشنويسي ايران، در بين دوسالانه‌هاي هنري خالي بود و با همت مسئولان اين خلا برطرف شد و شاهد افتتاح نخستين دوسالانه بين‌المللي خوشنويسي هستيم.

مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان قزوين خاطر‌نشان كرد: بديهي است از آنجا كه خوشنويسي هنر اصيل ايراني است، ايران صاحب تعداد كثيري از هنرمندان صاحب سبك در اين عرصه است و اين هنر آميخته با اعتقادات ديني و مذهبي ماست و دنيا ايران را با اين هنر خوشنويسي مي‌شناسد بايد چنين دوسالانه‌اي برگزار مي‌شد تا بتوانيم اين ميراث گرانقدر را پاسداري كنيم.

وي تصريح كرد: هرچند اين روز نخستين قدم را برداشتيم و چه بسا با كاستي‌هايي نيز روبرو هستيم ولي با اطمينان مي‌توانيم بگوييم كه افق روشني پيش روي دوسالانه خوشنويسي شاهد خواهيم بود به طوري كه با حضور هنرمندان خوشنويس بيشتر از ساير كشورها اين دوسالانه در سال‌هاي بعد تثبيت مي‌شود.

شفيعي‌ها يادآور شد: سال 85 نخستين اقدامات براي برگزاري دوسالانه آغاز شد و در تابستان سال گذسته دبيرخانه دوسالانه در خانه فرهنگ اميركبير در قزوين استقرار يافت و كميته‌هاي مختلف تشكيل شدند و با فراخواني كه به هنرمندان سراسر كشور داده شد يك‌هزار و 720 اثر از 783 هنرمند خوشنويس به اين دبيرخانه ارسال شد كه اين آثار از تمامي استان‌هاي كشور به جز يك استان بود.

وي اعلام كرد: با توجه به داوري آثار، از اين تعداد 571 اثر از 408 هنرمند به نمايشگاه دوسالانه ورود يافتند كه 275 اثر در رشته نستعليق از 33 هنرمند خانم و 176 هنرمند مرد، 130 اثر در رشته شكسته نستعليق از 23 هنرمند زن و 72 هنرمند مرد، 44 اثر نثر از شش هنرمند زن و 21 هنرمند مرد، 50 اثر در رشته ثلث از دو هنرمند زن و 30 هنرمند مرد و 72 اثر در رشته گرايش‌هاي نوين از سه هنرمند زن و 42 هنرمند مرد است.

دبير اولين دوسالانه بين‌المللي خوشنويسي ايران اضافه كرد: در كنار نمايشگاه آثار اصلي دوسالانه، به پاس حضور هنرمندان استان‌هاي مختلف كشور كه امتياز لازم را كسب نكردند آثار اين هنرمندان در نگارخانه اميركبير به نمايش گذاشته شده است.

وي يادآور شد: بخش آثار اساتيد در اين نمايشگاه نيز به غنا و اعتبار اين دوسالانه افزوده است.
شفيعي‌ها در پايان از حمايت‌هاي مديركل دفتر هنرهاي تجسمي وزارت فرهنگ و ارشاد، معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد، نماينده ولي‌فقيه در استان قزوين، استاندار، شهرداري قزوين، ميراث فرهنگي و صدا و سيما تشكر كرد.

ايوبي: قزوين به عنوان پايتخت خوشنويسي كشورهاي عضو اكو انتخاب شد
رئيس مؤسسه فرهنگي اكو از انتخاب شهر قزوين به عنوان پايتخت خوشنويسي كشورهاي عضو اكو خبر داد.
به گزارش خبرگزاري فارس از قزوين، حجت‌الله ايوبي چهارشنبه شب در مراسم افتتاح نخستين دوسالانه بين‌المللي خوشنويسي ايران كه در سراي سعدالسلطنه قزوين برگزار شد، اظهار داشت: ما جزو نوادر ملت‌هايي هستيم كه هنر خوشنويسي داريم و جزو نوادر تمدن‌هايي هستيم كه نگارش، هنر است و در هيچ كجاي دنيا اين‌گونه نيست.

وي ادامه داد: اين نشان مي‌دهد ملت ايران با 7 هزار سال فرهنگ و هنر و سابقه تمدني، براي نگارش، دانش و نوشتن ارزش قائل است و ملت ما اهميت زيادي براي هنر قائل است به طوري كه حافظ، شعر و غزل از جايگاه بالايي براي مردم ما برخوردار است.

رئيس مؤسسه فرهنگي اكو اضافه كرد: در ديگر فرهنگ‌ها نگاشتن، نوشتن و دانستن چنين ارزشي ندارد و من به عنوان فردي كه چندين سال توفيق مديريت فرهنگي در عرصه‌هاي مختلف داشتم خوشحالم كه امروز اين هنر در شهري كه در حقيقت پايگاه خوشنويسي است، مورد توجه قرار گرفته است.
وي تصريح كرد: چه بخواهيم و چه نخواهيم اينجا پايتخت هنر خوشنويسي است و بنده به عنوان رئيس مؤسسه فرهنگ اكو شهر قزوين را به عنوان پايتخت خوشنويسي كشورهاي عضو اكو اعلام مي‌كنم.

ايوبي يادآور شد: شيراز مركز شعر و ادب انتخاب شد و ساختمان ما نيز در آن شهر افتتاح شد و اصفهان نيز به عنوان مركز هنر و معماري انتخاب و قزوين نيز به عنوان پايتخت خوشنويسي كشورهاي عضو اكو است كه ساختماني را در اين شهر براي اين منظور خواهيم داشت.

وي در ادامه از برگزاري نمايشگاه خوشنويسي در تاجيكستان خبر داد و افزود: هفته اول مهر ماه در تاجيكستان نمايشگاهي خواهيم داشت چرا كه جرياني براي برگشت خط نياكان در اين كشور آغاز شده است.
در ادامه استاندار قزوين بيان داشت: پيشينه خط در استان قزوين بر هيچ‌كس و آشنايان به اين عرصه پوشيده نيست چه براي ميرعماد كه امروز اين همايش براي تجليل از شخصيت اوست و چه هنرمنداني مانند محصص مستشاري كه براي وي از خداوند متعال طلب عافيت داريم.

احمد عجم عنوان داشت: قدر اين هنر را مردم قزوين بيش از هر كسي مي‌دانند و مي‌توانيم ادعا كنيم كه حداقل در هر خانواده و طايفه از اين خطه هنرپرور، يك نفر علاقه‌مند به اين حوزه و اهل فن در حوزه خط و خوشنويسي پيدا مي‌شود.

وي خاطر‌نشان كرد: در اين دوسالانه نيز آثار زيادي از هنرمندان در معرض ديد شما قرار مي‌گيرد تا بيشتر با اين هنر آشنا شويد و با توجه به اين زمينه و علاقه وافر مردم به اين امر و هنر مقدس، به اعتقاد بسياري از بزرگان اگر هنر خوشنويسي نبود دانش و حكمت بشري ثبت و ضبط نمي‌شد.

استاندار قزوين با اشاره به لزوم انتخاب قزوين به عنوان پايتخت خوشنويسي كشور تأكيد كرد: درخواست ما از وزير فرهنگ و ارشاد كه در نامه‌اي نيز به وي اعلام شد، اين است كه اجازه دهند اگر قزوين را پايتخت خوشنويسي ايران نناميم قطب خوشنويسي كشور، استان قزوين انتخاب شود و اين امر در خواست ما و مردم اين استان است.وي در ادامه از اهتمام وزير فرهنگ و ارشاد براي برپايي دوسالانه خوشنويسي در قزوين قدرداني كرد.

 شاه‌آبادي: فضاي لازم براي عرضه آثار خوشنويسي وجود ندارد
معاون هنري وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: خوشنويسان ما مي‌نويسند ولي فضاي لازم براي عرضه آثار وجود ندارد، نگارخانه‌ها محدود است و فرهنگ مراجعه به نگارخانه در بين مردم نهادينه نشده است.

به گزارش خبرگزاري فارس از قزوين، حميد شاه‌آبادي چهارشنبه شب در مراسم افتتاح نخستين دوسالانه بين‌المللي خوشنويسي ايران كه در سراي سعدالسلطنه قزوين برگزار شد، اظهار داشت: ايران مهد بسياري از هنرها است و در كشور ما نقاشي، مجسمه‌سازي، سراميك، كاشي، سفال، تئاتر و موسيقي همه اينها پيشينه و قدمت دارد ولي خوشنويسي وجه تمايزي با اينها دارد.

وي ادامه داد: بسياري از هنرها در كشور ما به نوعي برگرفته از فرهنگ و تمدن‌هاي ديگر هستند و نوعي وارد شدن هنر و رشد يافتن آن متأثر از عوامل ديگري است ولي خواستگاه خوشنويسي چيز ديگري است.

معاون هنري وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي اضافه كرد: البته تعجب مي‌كنيم با وجود اين جايگاهي كه هنر خوشنويسي دارد بايد نخستين دوسالانه آن تازه امروز برگزار شود در حالي كه همه رشته‌هاي هنري، جشنواره‌هاي متعدد دارند و چندين نوبت دوسالانه برگزار كرده‌‌اند و شايد از شدت اهميت، اين حوزه مغفول مانده است.

وي اظهار داشت: امروز در كشور ما جوانان و در واقع همه اقشار ارتباط نزديك با اين حوزه يافتند و همدلي، همخواني و همنوايي با اين رشته دارند، بيش از 7 هزار فارغ‌التحصيل و دانش‌آموخته رتبه ممتازي در اين رشته نشان از يك بستر آماده در كشور است و نشان از اين است كه اين كار همت بسيار ويژه‌اي‌ مي‌طلبد و حق اين رشته بايد بيش از پيش ادا شود.

شاه‌آبادي با اشاره به درخواست استاندار براي انتخاب قزوين به عنوان پايتخت خوشنويسي كشور تصريح كرد: پيام استاندار قزوين به نظر مي‌آيد پيام جامعه هنري در اين حوزه است و قطع يقين وزارت فرهنگ و ارشاد اين پيام را دريافت كرده و با جديت به آن همت دارد و تلاش مي‌كنيم قزوين پايتخت خوشنويسي ايران باشد و بماند.
وي يادآور شد: در نگاه به حوزه خوشنويسي، اين هنر از يك سو با فرهنگ ايراني ما عجين است و بستر اين فرهنگ ملي و ايراني است و از طرفي ارتباط نزديك با دين، آيين و شريعت ما دارد.

معاون هنري وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي توضيح داد: در اسلام به موضوع خط توجه خاصي شده و كتابت جايگاه خاصي دارد و ما در مسيحيت اهميت تصوير را مي‌بينيم ولي در اسلام اين اهميت به خط و نوشتار است.

وي تأكيد كرد: هنر خوشنويسي محل تلفيق اين دو حوزه است، فرهنگ ملي و ايراني و آيين و سنت نبوي و شريعت ما، بنابراين همه مؤلفه‌ها ما را مكلف مي‌كند به اين هنر بيش از پيش توجه كنيم.

شاه‌آبادي با اشاره به مشكلات دانش‌آموختگان رشته خوشنويسي اعلام كرد: براي دانش‌آموخته‌هاي اين حوزه به دليل تعدد در جامعه امروز بايد راه‌هاي جدي‌تري در راستاي برون رفت از مشكلات اقتصادي تدوين شود ما در اين حوزه مي‌بينيم آثار بسياري در كشور خلق مي‌شود ولي عادت نكرديم در جامعه عرضه كنيم و شبكه توزيع به راحتي جاري و ساري باشد.

وي اعلام كرد: خوشنويسان ما مي‌نويسند ولي فضاي لازم براي عرضه آثار وجود ندارد، نگارخانه‌ها محدود است و فرهنگ مراجعه به نگارخانه در بين مردم نهادينه نشده است و در بقيه حوزه‌هاي هنرهاي تجسمي نيز بحث انباشت توليد آثار هنري فاخر ولي عدم عرضه آثار، عدم امكان صادرات و نبود اكسپوي دائم به چشم مي‌خورد در صورتي كه بايد فرهنگ‌سازي شود و از اين آثار حتي براي هديه دادن استفاده كنيم.

معاون هنري وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي عنوان داشت: توجه ويژه به بسترسازي وظيفه دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد است كه فعاليت‌هاي ويژه‌اي انجام خواهد شد و به دنبال اين بايد امكان برگزاري نمايشگاه‌هاي خوشنويسي در كشورهاي منطقه و عضو اكو فراهم شود و بستر لازم براي كار را فراهم كنيم تا اين هنر و متاع ارزشمند و فاخر به ايرانيان و جهانيان عرضه شود.

شاه‌آبادي ادامه داد: بحثي كه چندي پيش حركت ابتدايي آن آغاز شد برگزاري هفته هنر در استان‌ها بود كه اين حركت اگر براي هر استان نمادي داشته باشد براي استان قزوين بايد خوشنويسي چنين جايگاهي را داشته باشد و بايد اين هنر از اين استان بيش از ساير نقاط ارائه شود.

وي خاطر نشان كرد: امروز توجه ما به موضوع خوشنويسي است و از سراسر كشور و نقاط مختلف دنيا آثاري به دوسالانه ارائه شده و نگاه ملي و بين‌المللي به اين هنر نبايد فراموش شود و اگر توجه خاص به قزوين مي‌كنيم به دليل پيشنيه آن است و همه بايد به اين هنر بيش از پيش توجه كنيم.

معاون هنري وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به اهميت كاربردي شدن هنر خوشنويسي بيان داشت: بايد به دنبال كاربردي شدن اين هنر باشيم و براي دانش‌آموختگان اين حوزه موضوعاتي را تدوين كرد و دستگاه‌هاي متولي امور از خوشنويسان استفاده كنند، اينگونه نباشد در اداره ثبت احوال نيروهايي بنشينند و شناسنامه‌اي كه قرار است ساليان سال در دست يك فرد باشد توسط افراد فاقد خط زيبا نوشته شود؛ بايد از توان دانش‌آموختگان اين حوزه استفاده شود و ما ظرفيت‌هاي زيادي براي استفاده از خوشنويسان داريم.

شاه‌آبادي با اشاره به استفاده از رايانه در هنر خوشنويسي تصريح كرد: اگر اين بستر، بستري است كه كمك مي‌كند ابتدايي‌ترين مكاتبات اداري و كتاب‌هايي كه با حروف تايپي است در آن از هنر خوشنويسي استفاده شود، خوب است ولي اگر قرار باشد خوشنويسان را از عرضه آثار هنري زنده دور كند زيانبار است.

وي تأكيد كرد: استفاده از رايانه براي خوشنويسي بي‌نياز از خوشنويس نيست ولي اينها نكاتي است كه اگر همه توجه نكنند زمينه انحراف آرام آرام به وجود مي‌آيد و آن هنري كه فاخر است و مي‌تواند براي كشور افتخارآفرين باشد ممكن است از حركت اصلي خود فاصله بگيرد.

معاون هنري وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي يادآور شد: بنابراين نگاه دولت بايد جامع و كامل باشد و نگاه همه بايد به پاسداشت اين هنر باشد و بيش از پيش به اين هنر مهم توجه شود.
در ابتداي اين مراسم پيام وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به نخستين دوسالانه بين‌المللي خوشنويسي ايران قرائت شد.

گردآوري : گروه اينترنتي نيک صالحي
 

تماس با هنر اسلامی

نشانی

نشانی دفتر مرکزی
ایران ؛ قم؛ بلوار جمهوری اسلامی، نبش کوچه ۶ ، مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام، طبقه دوم، خبرگزاری ابنا
تلفن دفتر مرکزی : +98 25 32131323
فاکس دفتر مرکزی : +98 25 32131258

شبکه‌های اجتماعی

تماس

تمامی حقوق متعلق به موسسه فرهنگی ابنا الرسول (ص) تهران می‌باشد