بسم الله الرحمن الرحیم
هنر، تجلي شيدايي است
وقتي سخن از آغاز سرميدهيم، ديگر به راه نميانديشيم. به هدف فكر ميكنيم تا كوران راه، تنمان را رنجور نكند و طعم خوش رسيدن، حلاوت زبانمان باشد. بپذيريم كه هنر، راز زيستن است و از منظري، راه تعالي است. هنر متعالي، انديشه انديشهورزان و هنرمندان تعالي خواه بوده است. و چه خوب گفته است سيد شهيدان اهل قلم كه:
هنر، تجلي شيدايي است و شيدايي، هر چه هست، در عشق است.
سخن كوتاه كه راه رفته بسيار است و راه نرفته افزون تر. گام نهادن در وادي انديشه، خردورزي و روشنگري همواره مشكلاتي را به همراه داشته است، ولي واهمهاي به دل راه نمي دهيم؛ كه قلم را رسالت و آرماني است در آن وادي و هميشه سخن آغازيني كه بخواهد آن را سر بدهد، از آن مشكلتر، ولي بايد از جايي آغاز كرد... .
در دنياي امروز، پديده رسانهها امري تازه تولد يافته نيست، بلكه ويژگي برجسته اين قرن است كه هزاره سوم را به عرصه رقابت و تقابل خود تبديل كردهاند. در اين ميان، رسانه هاي جمعي به عنوان ابزاري قدرتمند همچون شمشيري دوسويه در يك لبه، تهديد انديشه ها و افكار انحرافي را به همراه دارند و در لبه ديگر، فرصت را در اختيار مي گذارند؛
فرصتي كه انديشه پويا و عزم راسخ ميطلبد تا در عرصه رقابت باز نمانيم. بي شك، براي ورود مؤثر به عرصه رسانه كه منشأ رقابت است، بنيه علمي مناسب و پشتوانه نظري و فكري قوي مورد نياز است. در حقيقت، اصحاب رسانه هنگامي موفق خواهند بود كه از توان نرم افزاري و سخت افزاري مناسب در مقابله و سازمان دهي اطلاعات بهره بگيرند. اين چهره زمانه امروز و آينده قرن حاضر است.
طبيعي است كه راديو و تلويزيون مهم ترين و مؤثرترين ابزار فرهنگ ساز، نيازمند پشتوانه علمي براي دفاع از آرمانهاي انقلاب و نشر ارزشهاي اسلام ناب است. از سويي، وظيفه انديشمندان و خردورزان ايجاب ميكند اين رسانه را هر چه بيشتر در چتر حمايت خويش قرار دهند و از سويي ديگر لازم مي بينيم تا به طرح مباحث فكري، ايجاد عرصه اي براي تبادل انديشه، تعدد تحليل آثار ادبي، سينمايي، تلويزيوني و بررسي آثار انديشهورزان داخلي و خارجي بپردازيم تا همه همگام و همسو در پي ايجاد عقبه اي فكري براي اين رسانه گام برداريم.
در اين راستا، خانه هنر و انديشه مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما، افزون بر پرورش دادن هنرجوياني در عرصه هنر و رسانه، در چارچوب اهداف آن مركز براي تأمين نيازهاي پژوهشي سازمان جهت رشد و اعتلاي محتوايي برنامه هاي صدا و سيما، بر اساس آموزه هاي اسلامي بستري براي طرح مباحث فكري و توليد انديشه در قلمرو هنر، رسانه و دين ايجاد كند. و نشريه رواق انديشه با چنين رويكردي، محلي براي عرضه اين دست آثار خواهد بود.
رواق، تبيين انديشهورزي، نقد، تحليل و اطلاع رساني تخصصي در حوزه دين، هنر و رسانه را سر لوحه كار خويش قرار داده است. رواق انديشه، علاوه بر ايجاد بستري براي توليد فكر و انديشه، عرصه اي را تدارك مي بيند كه در رأس آن، هدف مقدس هنر ديني و انديشه اسلامي قرار دارد. بنابراين، چشممان هميشه به راه اثري تازه يا كندوكاو در آثار گذشته و گذشتگان و نويسندگاني است كه شور و انگيزه پيمودن اين راه را دارند. و باز به سخن اول باز ميگرديم كه وقتي سخن از آغاز... .
نویسنده: وحيد حياتي
منبع : ماهنامه رواق اندیشه، شماره یک
Ps147