در حال بارگذاری؛ صبور باشید
منبع :
دوشنبه

۱۵ فروردین ۱۳۹۰

۱۹:۳۰:۰۰
41867

مرکز مطالعات و تحقيقات هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي

Normal 0 false false false EN-US X-NONE FA MicrosoftInternetExplorer4

بسم الله الرحمن الرحیم

 

مرکز مطالعات و تحقيقات هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي

 

اين پايگاه وابسته به معاونت امور هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است که فعاليت خود را از سال 1368 آغاز کرده است.

گرافيک اين پايگاه فارغ از هرگونه طرح­هاي متنوع هنري بوده و ساده است.

اين پايگاه از بخش­هاي گوناگوني مانند صفحه اصلي، درباره مرکز، نشريات ادواري، همايش­ها، خبرها، ديگر فعاليت­ها، تماس با ما و انگليسي تشکيل شده است که هر يک زيرمجموعه­هاي ديگري دارد و در برخي موارد, به توضيح كوتاه و در برخي مباحث هم توضيح مبسوط مطلب پرداخته است.

1. صفحه اصلي به معرفي برنامه­هاي سال جاري مي­پردازد. برنامه­ها و اخبار آن مربوط به سال گذشته (1384) بوده و هنوز به روز نشده است.

در صفحه اصلي مي­خوانيم :

 برنامه­هاي سال جاري

الف) برگزاري همايش «زيباشناسي ديني» در پنجم و ششم دي ماه 1384؛

ب) تنظيم طرح «آموزش مديريت مجازي و پژوهش هنر» ؛

ج) آماده­سازي کتاب «مجموعه مقالات همايش هنر و جهاني شدن»؛

د) انتشار «دايره المعارف هنر و ادبيات» (ترجمه و تاليف) با مديريت: سيد رضا حسيني در پنج جلد که حوزه­هاي هنر و ادبيات ايران و جهان را دربردارد.

اين دايره­المعارف, ترجمه و تلخيص دايره­المعارف زيبايي­شناسي چاپ آکسفورد است که مرکز مطالعات و تحقيقات هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي آن را منتشر کرده است.

هـ) انتشار ويژه­نامه فصل­نامه «هنر», پاييز 1384, شماره 65, (ويژه هنر و مخاطب)؛

و) انتشار ويژه­نامه نيم­سالانه «زيباشناخت», نيمسال دوم 1384, شماره 13(ويژه جامعه­شناسي هنر).

2. بخش دوم با نام درباره مرکز,  به اهداف، فعاليت­ها و برنامه­هاي مرکز مطالعات و تحقيقات هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مي­پردازد.

در اين بخش آمده است:

مرکز مطالعات و تحقيقات هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با هدف کلي احيا، رشد و شکوفايي هنر اصيل, بر اساس مواريث ارزنده فرهنگي و کمک به روحيه خلاقيت و نوآوري در عرصه­هاي مختلف در سال 1368 تاسيس شد. اين مرکز هم­گام با تحولات فرهنگي و هنري بر اساس درک ضرورت­ها و نيازهاي جامعه، زمينه را براي انجام پروژه­هاي هنري و همکاري با هنرمندان، استادان و هنرپژوهان فراهم مي­آورد.

3. در بخش سوم، نشريات ادواري معرفي مي­شوند که شامل معرفي فصل­نامه هنر، زيباشناخت، ماه­نامه زيباشناسي کاربردي و نشريه صبا است. با کليک كردن روي نام هر يک از اين نشريه­ها، صفحه­اي گشوده مي­شود که به توضيح و ارائه مطالبي درباره آن نشريه مي­پردازد.

الف) فصل­نامه هنر ، نشريه­اي نظري و تحليلي است که در عرصه­هاي ادبيات، موسيقي، تئاتر، هنرهاي تجسمي و سينما منتشر مي­شود. در اين فصل­نامه مقاله­هاي پژوهشي و تاليفي در اولويت نشر قرار دارد.

شماره 65 اين فصل­نامه در زمينه ادبيات به نقد ادبي در حوزه مخاطب­شناسي و مثنوي مولانا و مخاطب روايت پرداخته است. در زمينه تئاتر، مباحثي مانند: «مخاطبان شکسپير» (ترجمه)،«تماشاگران تئاتر، يک نظريه در خصوص اجرا و دريافت» و «جايگاه مخاطب در نمايش عروسکي»  در آن به چشم مي­خورد.

مقاله­اي نيز درباره «تاثير خط شکسته نستعليق بر طرح­هاي مکتب اصفهان» در زمينه هنرهاي تجسمي وجود دارد. اين  نشريه در عرصه موسيقي به «مشابهت مفاهيم نشانه­هاي سجاوندي در ادبيات با فرودهاي موسيقيايي» و «ويژگي ادبي و ترجمه اشعار عربي رساله موسيقي کنزالتحف» پرداخته است.

در بخش سينمايي اين نشريه, مقاله­هايي درباره «مخاطب فيلم/تماشاگر فيلم» و«نظريه جايگاه تماشاگر در سينما» براي خوانندگان علاقه­مند اين بخش گنجانده شده است. هنرهاي چند رسانه­اي از ديگر بخش­هاي اين نشريه است که در آن مباحثي مانند: «درآمدي بر هنرهاي چندرسانه­اي» و «بنيادهاي هنر الکترونيک» مطرح مي­شود.

بخش پاياني اين فصل­نامه به مطالعات کاربردي اختصاص دارد که به موضوع­هايي مانند«زن و گياه در آثار مهدي حسيني»، «تئاتر عروسکي و مخاطب آن در ايران» و «آيا مخاطبي در خانه هست؟» پرداخته است.

بخش تازه­هاي نشر اين فصل­نامه را مي­توان از ديگر بخش­هاي مفيد و جالب آن دانست. در اين شماره, کتاب «نقاشي گم­شده» اثر جاناتان هار ،«شهرهاي جديد مان­هاتان در ميانه قرن بيستم» اثر جد پرل، «لاسکو يا پيدايش هنر» اثر هارولد پينتر (برنده جايزه ادبي نوبل سال 2005)، «حرکت، فضا و زمان» نوشته نوربرت اجولات, «ژيليد» به قلم مارلين رابينسون و کتابي در زمينه هنرهاي تجسمي به نام «خاطرات آفريقاي جنوبي» اثر پترونا مرسيون به مخاطبان معرفي شده است.

ب) نشريه «زيباشناخت» از ديگر نشريه­هاي اين مركز است.

اين نشريه به شکل نيم­سالانه از دي­ماه 1378 به منظور ارائه مطالعات نظري هنر به پژوهشگران و هنرمندان از طريق ترجمه متون مهم و کليدي و سامان بخشيدن به
پژوهش­هاي مربوط به فلسفه، هنر و زيبايي­شناسي منتشر مي
­شود.

در هر شماره, پس از طرح آراي متفکران جهاني درباره استتيک ( Aesthetics) به پديدارشناسي يکي از موضوع­هاي معاصر مي­پردازد.

اين نشريه تاکنون به موضوع­هاي متعددي نظير تلويزيون، صنعت، فرهنگ، زبان­شناسي  اسلامي، ساختارشکني، نشانه­شناسي، هرمنوتيک، زيبايي­شناسي مجازي، معماري و هنر و جهاني شدن پرداخته است.

شماره 12 نيم­سال اول سال 1384 به مباحث رئاليسم اختصاص دارد. در اين شماره به مطالبي چون پديدار شناسي، جستار و خاستگاه هنر در دين پرداخته شده است.

ج) ماه­نامه زيبايي­شناسي کاربردي از ديگر نشريه­هاي معرفي شده در اين پايگاه است. بسياري از مطالب در حوزه مباحث نظري هنر و همچنين زيباشناسي به سبب طولاني بودن و فرصت کم مخاطبان خوانده نمي­شوند. زيبايي شناسي کاربردي در قالبي موجز و همه فهم اين مطالب را به مخاطبان خود ارائه داده است. تا به حال 10 شماره از اين نشريه منتشر گرديده است. اين سايت مطلب ديگري از شماره آخر آن ارائه نداده است.

د) نشريه صبا، نشريه ديگري از مرکز مطالعات و تحقيقات هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است که اين پايگاه به بيان مطالبي کلي درباره  آن بسنده كرده است.

4. همايش­ها بخش ديگري است که در آن به ذکر نام و تاريخ برگزار شده آنها  بسنده شده است.

درباره سخنراني­ها، سخنرانان و مقاله­هاي آن هيچ­گونه مطلبي در پايگاه نيامده و تنها پوستر همايش مربوط ارائه شده است.

5. خبرها عنوان بخش ديگر اين پايگاه است. در اين بخش، به اخباري چون برگزاري همايش­ها و نشست علمي و پژوهشي قرآن،زيبا شناسي هنرها در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي وابسته به دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم، انتشار دايره­المعارف هنر و ادبيات و برگزاري همايش هنر و جهاني شدن اشاره شده است. اين بخش، همچنين از برگزاري دومين همايش زيباشناسي قرآن، زيباشناسي هنرها در سال 1385 و همايش نظريه­پردازي در هنرها در سال 1386 خبر داده است.

اين بخش، درباره دايره المعارف زيبايي­شناسي هنرها آورده است که اين کتاب برگزيده­اي از 70 مدخل از يک دايره المعارف چهارجلدي است با عنوان (encyclopedia of aesthetics ) که چاپ اول آن در سال 1998 از طرف دانشگاه آکسفورد زير نظر مايکل کلي انتشار يافت.

6. در بخش ديگر فعاليت­ها به ديگر فعاليت­هاي اين مرکز اشاره شده است که از آن جمله مي­توان به زيباشناسي براي نوجوانان، بانک هنري و نشريات غيرادواري اشاره کرد. اين سايت از 24 نشريه که اين مرکز منتشر مي­كند،  نام برده است که شامل برخي کتاب­ها و نشريه­هاي داخلي و ويژه­نامه­هاي همايش­ها و گردهمايي­ها مي­شود.

برگزاري پنج دوره آموزشي با عنوان زيباشناسي و هنر، طراحي و ساخت يادمان­هاي هنري، برگزاري جلسه نقد و بررسي و تصحيح ديوان حافظ وشرکت در نمايشگاه مطبوعات و کتاب و ... از دوره­هاي آموزشي اين مركز است.

در بخش بانک اطلاعات هنري مي­توان به انتشار تمبر يادبود ويژه همايش هنر و جهاني شدن،کارگاه زيباشناسي ويژه­نامه نوجوانان در آذرماه 1383، ايجاد پايگاه اينترنتي همايش هنر و جهاني شدن  در سال 1383 و برگزاري مراسم تجليل از هنرپژوهان معاصر اشاره کرد.

7. همچنين مي­توان به لينک انگليسي سايت اشاره کرد که براي انگليسي ­زبانان و فارسي ­زبانان خارج از کشور در نظر گرفته شده است.

8. آخرين بخش اين پايگاه، تماس با ما است که نشاني پايگاه، پست الکترونيکي، تلفن و فاکس مركز را آورده است.

نشاني : تهران- خيابان حافظ – خيابان استاد شهريار- تالار وحدت – ساختمان معاونت امور هنري – طبقه اول – مرکز مطالعات و تحقيقات هنري.

تلفن و نمابر : 66725825  -  66705101       (داخلي  490)

پايگاه اينترنتي:                     com. researchartiran . www            

پست الکترونيکي:                               com . researchartiran . www

 

 نویسنده :فاطمه مداح نظري

منبع : ماهنامه رواق اندیشه ،شماره یک

Ps147

 

      

تماس با هنر اسلامی

نشانی

نشانی دفتر مرکزی
ایران ؛ قم؛ بلوار جمهوری اسلامی، نبش کوچه ۶ ، مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام، طبقه دوم، خبرگزاری ابنا
تلفن دفتر مرکزی : +98 25 32131323
فاکس دفتر مرکزی : +98 25 32131258

شبکه‌های اجتماعی

تماس

تمامی حقوق متعلق به موسسه فرهنگی ابنا الرسول (ص) تهران می‌باشد