بسم الله الرحمن الرحیم
گفتار
بارها، مخاطب این پرسش قرار گرفتهام که چرا سریالهای مناسبتی را شتابزده میسازید؟
صداوسیما چندین سال است که در ماه مبارک رمضان، یک تا چهار سریال را روی آنتن میبرد. كارها از ماه رمضان سال پیش و با یك فراخوان آغاز میشوند. چند نویسنده دعوت میشوند و سفارشاتی داده میشود. شرط هم این است كه در یك سریال سی قسمتی كه حدود نهصد دقیقه فیلم خواهد شد، افزون بر اینكه حرف حسابی برای بیننده داشته باشد، باید به لحاظ جذب بیننده، بتواند كف جذابیت كه 80 درصد بینندگان است را تأمین كند. ممکن است طرحها تا چهار یا پنج ماه، ارائه شوند؛ ولی ما منتظر طرحی باقی خواهیم ماند كه بتواند درصد بینندۀ بیشتری را جذب كند.
گاه پیش میآید که با وجود همۀ تلاشها درست چهار یا پنج ماه مانده به ماه مبارك، مجبور میشویم از انتظار برای دریافت طرحی كه هم پیام و هم كشش نهصد دقیقهای داشته باشد و هم بتواند بیننده را با خود همراه كند، دست بشوییم و به همان طرحهای هشتاد درصدی قناعت كنیم. به همین دلیل، كار با فشار و شتاب همراه میشود. این گونه نیست كه درست سه یا چهار ماه مانده به ماه مبارك رمضان، ناگهان یادمان بیاید كه باید برای این ماه سریال بسازیم. كارها از مدتها پیش آغاز میشوند؛ ولی متأسفانه توان نوشتاری نویسندگان آنقدر غنی نیست كه بتوانیم از همین حالا، با خیال راحت، ساخت سریال برای ماه مبارك سال آینده را آغاز كنیم. به همین دلیل، ما پذیرای طرحهایی خواهیم بود كه با لحاظ آن سه شرط، به ما ارائه شوند. در این زمینه، درهای سازمان به روی همۀ نویسندگان باز است.
غرب دربارۀ شیطان بیش از صدها فیلم ساخته است كه نخستین آن با صدمین آن متفاوت است. ما نیز در آغاز راه هستیم و مطمئناً پس از آغازی چون سریالهای او یك فرشته نبود و اغماء آثار بعدی بهتر و محكمتر خواهند بود. این كه بنده دنیای حدیث را به کناری نهادم و آمدهام در كنار یك تهیه كننده و كارگردان نشستهام، همۀ هدفم این بوده است كه حرفهای داخل احادیث را از راه هنر وارد خانۀ مردم كنم.
اگر در جریان سریال اغماء مردم به همین نكته رسیده باشند كه اگر كسی ایشان را به دوری از رساله خواند، شیطان یا از اصحاب اوست باید به سازندگان سریال اغماء دست مریزاد گفت. چرا كه سریالی با بیش از هشتاد درصد بیننده توانسته كاری را كند كه سخنرانان ما در جلساتی كه شاید تنها 5 درصد شنونده دارند به دنبال رسیدن به آن هستند. همان اسلام رسالهای یا همان اسلام فقاهتی؛ این دستاورد اندكی نیست.
نویسنده:مهندس علیرضا برازش
منبع: ماهنامه رواق هنر واندیشه ،شماره هفدهم وهجدهم
Ps147