به گزارش خبرنگار مهر در تبریز، مهدی چمران شامگان پنجشنبه در همایش ملی معماری و شهرسازی ایرانی- اسلامی گفت: ملت هایی که از هر نظر قوی هستند به طور حتم از فرهنگ قوی و ریشه فرهنگی قوی برخوردار هستند.
چمران در ادامه افزود: کشورهایی که از در زمان جنگ جهانی دوم شکل گرفتند و به وجود آمدند سعی می کنند تا ببرای خود هویتی قوی و محکم بسازند، زیرا اگر این هویت را نداشته باشند در این جهان حل شده و از بین می روند.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: فرهنگ و هویت با پول و ثروت خریداری نمی شود و یا به راحتی به دست نمی آید، به همین دلیل است که خیلی از کشورها در صدد تهیه دروغین این فرهنگ هستند تا به جهانیان بگویند که ما دارای فرهنگ و تمدن هستیم و کشور ما نیز یکی از معدود کشورهایی است که این فرهنگ و تمدن محکم و قوی را دارا می باشد.
چمران اظهار کرد: یکی از قوی ترین نماد هایی که در فرهنگ کشور ما وجود دارد معماری است که یکی از شاخصه ها هنر است که هنر نیز یکی از نماد های اصلی فرهنگ و تمدن ما است، و محض نام بردن از معماری یک مسجد با معماری زیبا برای ما تداعی می شود.
چمران گفت: معماری و شهرسازی کشور ما یکی از نمادهای غنی کشور ما هستند که این نماد ها با اسلام در آمیختند و باعث شد تا یک فرهنگ غنی تری به وجود بیاید که البته خیلی از موارد موجود بین این دو فرهنگ پالایش شده و باعث شد تا یک فرهنگ به نام ایرانی- اسلامی به وجود بیاید.
چمران ادامه داد: آمیخته شدن فرهنگ ایارنی با اسلامی را می توانیم در تمام زمینه ها ببینیم و یکی از این موارد معماری ایران بوده است که با وجود اسلام محکم تر شد و معماری ایرانی- اسلامی را به وجود آورد که ما در این نوع معماری ارامش زیادی را دریافت می کنیم که دریافت این آرامش به دلیل توجه به خداوند در این معماری ها بوده است.
وی در ادامه افزود: در میدان نقش جهان اصفهان شما هم کاخ های صفویان را و هم مسجد زیبای شیخ لطف الله را با هم مشاهده می کنید که این مورد ارزش مکان های عبادی را نشان می دهد، معماری ایرانی- اسلامی با این فرهنگ غنی به جایی میرسد که ایران در جهان سردمدار این نوع معماری در جهان می شود.
چمران درباره اصول و مبانی معماری در کشور های اسلامی گفت: اصول و مبانی معماری در تمام کشورهای اسلامی یکسان است و تفاوت هایی که وجود دارد به دلیل تقاوت در جغرافیا و فرهنگ های متفاوت کشورها است که شرایط اقلیمی و آب و هوایی متفاوتی را دار می باشند.
وی درباره نوع معماری های ایرانی- اسلامی گفت: معماری ایرانی- اسلامی مستحکم و قوی بوده است و به شکلی ساخته می شده است که هیچ شکلی در این بناها زاید و اضافی نبوده است البته در این میان سادگی تمام نیز رعایت می شده است و این ارامش به دلیل نوع بنا های گنبدی شکل در تمام بناهای ایرانی اسلامی وجود داشته است.
چمران درباره شهرسازی اسلامی نیز گفت: در شهر سازی نیز این آرامش دریافت می شده است و در ابتدای شکل گیری هر محله ای خانه ها به دور یک مسجد ساخته می شدند و کم کم این خانه ها نحله ها و مسجد ها را تشکیل می دادند اما متاسفانه معماری امروزه شهر های ما رای ارامش ماشین ها ساخته می شود نه انسان ها زیرا این اتوبان ها و خیابان ها هستند که باید عریض و طویل باشند نه پیاده روها!
وی در انتها گفت: تمام مشکل هنر معماری ما در عصر خاضر به این مورد برمی گردد که بتوانیم راه معماری گذشته را با امروز به درستی ترکیب کنیم البته منظور از کلمه امروز مدل های غربی نیست بلکه نیاز های امروز شهرسازی و خانه سازی است زیرا معماری ما هیچ چیزی کم نداشته و باید با زمان حال ترکیب شود زیرا معماری ایرانی – اسلامی یک معماری آرامش بخش و مستحکم و زیبا است.