در حال بارگذاری؛ صبور باشید
منبع :
جمعه

۲ تیر ۱۳۹۱

۱۹:۳۰:۰۰
53424

ابوطالب مظفری و هنر اسلامی در مساجد

ابوطالب مظفری: مساجد امن‌ترین پناهگاه برای هنر اسلامی است

ابوطالب مظفری با اشاره به اینکه نمونه‌های عینی هنراسلامی درمعماری تعالی یافته است،عنوان کرد:مسجد، محل تجلی مجموعه‌ای از هنرهایی است که مصداق مسلم هنر شهودی و محل ملاقات دین با هنر است.

وطالب مظفری با اشاره به اینکه اسلامی تعریف به خصوصی از هنر نیست عنوان کرد: مصدایقی که درهنر نمود می‌یابد و با استفاده از آن مصادیق می‌توانیم بگوییم که این هنر اسلامی است بنابراین نمونه های عینی موجود در هنر است که به آن جلوه اسلامی و یا غیر اسلامی می‌دهد



ابوطالب مظفری با اشاره به اینکه اسلامی تعریف به خصوصی از هنر نیست عنوان کرد: مصدایقی که درهنر نمود می‌یابد و با استفاده از آن مصادیق می‌توانیم بگوییم که این هنر اسلامی است بنابراین نمونه های عینی موجود در هنر است که به آن جلوه اسلامی و یا غیر اسلامی می‌دهد و وگر نه ماهیت هنر در اصل بر مبنای زیبایی بنا نهاده شده است.
وی افزود: نمونه‌های عینی هنر اسلامی در معماری تعالی یافته است هنری که سلسله جمال‌شناسی معنی داری را در ساختار آن می‌توان یافت و از این روی این هنر از عینی‌ترین مصادیق هنر اسلامی است.
مظفری در ادامه عنوان کرد: مساجد و بناهای مذهبی در تاریخ معماری ایران، همواره نقطه به اوج رسیدن هنر و معماری اسلامی بوده است.«در معماری اسلامی ایران»، ‌ بدون شک جنبه‌های ساختمانی و نوآوری در فضاهای مساجد و ایجاد فضایی تازه در سیر تاریخی خود‌ از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی خاطر نشان کرد:معماری ایران در عناصر معماری همچون قوس‌ها، تاق بندی‌ها، گنبد و حتی مقرنس به عنوان یک تزئین حجمی و سه بعدی پیشتاز بوده و توانسته است این دستاورد‌ها به دیگر سرزمین‌های اسلامی نشان دهد.
وی تصریح کرد: مسجد، محل تجلی مجموعه‌ای از هنرهایی است که مصداق مسلم هنر شهودی است. به عبارت دیگر در مساجد نه تنها دین با هنر ملاقات می‌کند بلکه مهم‌ترین نمودهای هنر اسلامی، ‌معماری مساجد و ویژگی‌های بارز آن است. مجموعه‌ای از جلوه‌های هنری را می‌توان در مساجد مشاهده کرد که از آن باید به هنر پرستشگاهی یا هنر قدسی یاد کرد. این جلوه‌های هنری عبارت‌اند ازمعماری، ‌گچبری، ‌آجرکاری، کاشیکاری، مقرنس کاری، ‌خوشنویسی، فضاآرایی در طول نسل‌ها و قرون متمادی، پاک‌ترین و امن‌ترین ملجاء برای هنر اسلامی مساجد بوده است.
مظفری خاطر نشان کرد:از آنجا که هنر با نماد آمیخته است و نماد‌ها ماهیت و جوهر هنر را تشکیل می‌دهند، لذا مجموعه‌هایی از هنر در خدمت مسجد قرار گرفته فراوان بوده و دارای پیامی معنادار است. در هنر معماری مساجد، خطوط عمودی، افقی و منحنی، دارای معنای بلندی است.
این نویسنده و شاعراضافه کرد: ساخت گنبد، محراب، گلدسته‌ها، ستون‌ها، ‌منبر، مقرنس‌ها نیز پیامی را به مخاطب القا می‌کنند. بنابراین «هنر اسلامی »نه تنها در مسجد بلکه در متن زندگی مردم جریان یافته و در طول قرون متمادی، محیطی را فراهم آورده که در آن مسلمین با به یاد داشتن خداوند و با عنایت و تامل در باب زیبایی که نهایتا فقط ناشی از خداوند است که به مفهومی مطلق و زیبا منتهی می‌شود کار هنری انجام می‌دهند».
 مظفری درباره زاویه دید هنرمند نیز عنوان کرد:خلق هنر باید برای هنر باشد اگرچه برخی از این گفته برداشت هنر برای هنر را دارند اما آنچه که هنر را متعالی می‌کند زاویه دیدی است که یک هنرمند از آن برخوردار می‌باشد و این زاویه دید است که هنر دینی و مذهبی را به وجود می‌آورد که البته شاخصه‌های خاص خود را دارد.
 این شاعر ادامه داد: همچنین باید گفت که در خلق هنر و به خصوص هنر اسلامی دیدگاه‌ها و سلایق و فضای جغرافیایی که افراد در آن رشد کرده‌اند نیز بسیار موثر است مثلا درمورد معماری اگر بخواهیم دقیق باشیم می‌بینم سبک معماری اسلامی در مناطق مختلف با یکدیگر تفاوت دارد بنابراین در مجموع سلیقه‌های فرهنگی و اقلیمی که در اثر آمیختگی با محیط و نوع اعتقاد افراد هنر اسلامی را پدید می‌آورد.
 وی در پایان استفاده از برخی از  رنگ‌ها  راشاخصه هنر اسلامی خواند و گفت: درهنر اسلامی ازرنگهای آرام بخشی مانند سبز، کبود و آبی استفاده‌های بسیاری می‌شود و همین  مسئله در کنار باور کسی که هنر را خلق می کند هنر اسلامی را پدید می‌آورد.
پایان پیام/

تماس با هنر اسلامی

نشانی

نشانی دفتر مرکزی
ایران ؛ قم؛ بلوار جمهوری اسلامی، نبش کوچه ۶ ، مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام، طبقه دوم، خبرگزاری ابنا
تلفن دفتر مرکزی : +98 25 32131323
فاکس دفتر مرکزی : +98 25 32131258

شبکه‌های اجتماعی

تماس

تمامی حقوق متعلق به موسسه فرهنگی ابنا الرسول (ص) تهران می‌باشد