انسيه محمودی، مسئول نشر پژوهشگاه با اعلام اين خبر گفت: تحقيقی كه با عنوان «نام علی (ع) در معماری اسلامی ايران» توسط غلامحسين معماريان، دانش آموخته دانشگاه منچستر و دانشيار دانشكده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ايران، در پژوهشگاه انجام شده با نظارت و تأييد علمی پژوهشگاه توسط انتشارات آرما در قالب كتاب منتشر میشود.
وی به نحوه همكاری انتشارات آرما با پژوهشگاه در خصوص چاپ اين كتاب اشاره كرد و گفت: در تعامل و همكاری خوبی كه ميان ما و انتشارات آرما برقرار شد مقرر شد تا دستاورد پژوهشی پژوهشگاه با نشان دو طرف، پژوهشگاه و انتشارات آرما و با حفظ حق مالكيت معنوی اثر برای پژوهشگاه منتشر شود.
محمودی افزود: كليه امور مربوط به داوری، نظارت و ارزيابی اين اثر توسط پژوهشكده هنرهای سنتی ـ اسلامی پژوهشگاه انجام شده و نهايتاً با تأييد شورای پژوهشی پژوهشگاه در قالب كتاب و به صورت رنگی توسط انتشارات آرما در اختيار جامعه علمی كشور قرار میگيرد.
وی همچنين با اشاره به مقدمه پژوهشگر در اين كتاب افزود: در اين پژوهش برای نخستين بار خط بنايی، كه همانگونه كه از نامش پيداست يك نوع خط است كه با نام پديدآورندههايش يعنی «بنا» يا معمار پيوند میخورد، به صورت موضوعی در معماری اسلامی ايران مورد بررسی قرار گرفته است. نويسنده اين اثر با جستجو و تتبع فراوان به اين نتيجه دست يافته است كه نام مقدس حضرت اميرالمومنين علی (ع) يكی از نامهای مقدسی است كه با شيوه خط بنايی نگارش شده و بسياری از بناهای دوران اسلامی را آراسته است. معماريان در اين كتاب تاكيد میكند كه وجود اين نام بر بدنهها، پوششها، مقرنسها و ... به معنای باوری است كه مردم اين سرزمين بزرگ به اين ابرمرد تاريخ داشتهاند و دارند. حتی در زمانی كه مذهب رسمی ايران تشيع نبود، اين نام مقدس، بناهای مختلف آن دوران را میآراست.
گفتنی است غلامحسين معماريان دارای فوقليسانس معماری از دانشگاه جنوآی ايتاليا و دكتری معماری از دانشگاه منچستر انگلستان است. نيارش سازههای طاقی در معماری اسلامی ايران، آشنايی با معماری مسكونی ايرانی، گونهشناسی برونگرا، سيری در معماری آبانبارهای يزد و سيری در مبانی نظری معماری، از جمله آثار تحقيقی معماريان است. وی در كار حرفهای خود احياء خانه قديمی رسوليان در يزد و تبديل آن به دانشكده معماری و شهرسازی دانشگاه يزد را نيز در كارنامه دارد.