سومین جشنواره سراسری تئاتر«تک نفره» در فروردین ماه سال آینده در فرهنگسرای نیاوران برپا میشود.
هیئت انتخاب سومین جشنواره سراسری تئاتر تکنفره با دبیری امیر دژاکام پس از دیدن 76 اثر نمایشی، شانزده گروه را برای حضور در بخش مسابقه این جشنواره پذیرفت. گروههاي پذیرفته شده در بخش مسابقه سومین جشنواره سراسری تئاتر تکنفره تا روز بيست بهمن ماه کمک هزینه خود را به منظور حضور در دور نهایی، دریافت خواهند کرد.رویکرد مضمونی این جشنواره شامل فرهنگ ایثار و شهادت، بازگشت معنویت برای گذر از بحرانهای مدرن، تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی، تحکیم بنیانهای خانواده و تقویت ارزشهای اسلامی و انسانی است.
درباره جشنواره تئاتر تک نفره
این جشنواره با هدف کشف و شناخت استعدادهای برتر، توجه ویژه به بازیگری بهعنوان اصلیترین رکن نمایش، تولید آثار کیفی با حجم و ابعاد کوچک، و تولید آثار متناسب با اجرا در فضای غیرمتعارف، برگزار میشود. اين جشواره به همت معاونت امور هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي برگزار ميگردد كه دورههای اول و دوم آن در سالهای 1385 و 1389 با حضور هنرمندان جوان و توانمند تئاتر کشور در فرهنگسرای نیاوران تهران برگزار شد.حسین پارسایی از داوران دومین جشنواره سراسری تئاترتکنفره درباره اين هنر گفت:
- تئاتر تکنفره تئاتری است که اگر بازیگر تمرکز لازم را داشته باشد، در هر محیط، مکان و محفلی، قابل اجراست. در اين نوع تئاتربه جای اینکه تماشاگر به دیدن تئاتر بیاید، تئاتر به دیدن تماشاگر میرود. این ملاقلات هنرمند با تماشاگر است. تئاتر تکنفره در هر تالاری و درهر مکانی قابل اجرا است.- تئاتر تکنفره با هنرهای کهنی همچون پردهخواني، شاهنامهخوانی و مثنویخوانی ارتباط ساختاری دارد. در اين هنرها میبینیم که یک فردبه تنهايي هم حرف میزند، هم گفتوگو میکند و هم در نهایت نقد میکند.البته به اعتقاد من کسی که پردهخوانی میکند، يك بازيگر تئاتر تکنفره نیست؛زيرا همانطور که از اسمش برمیآید میان پردهو پردهخوانی میکند. درکل بايد گفت كه همه اين هنرها گونههایی از هنرهای نمایشی هستند.
- تئاتر تکنفره از قواعدی همانند تئاتر برخوردار است. در تئاتر تکنفره وقتی یک بازیگر روی سن باشد، تئاتر شکل گرفته است. تئاتر تکنفره از ظرفیتهای بالایی برخوردار است و فرقی نمیکند تئاتر دیالوگ داشته باشد یا مونولوگ، و یا بیش از دونفر باشد.
- وقتی هنرمند میتواند از همه ظرفیتها استفاده کند تفاوتی ندارد یک نقال باشد یا بازیگردر هر هیبت و هر شخصیتی میتواند حضور داشته باشد. اینها ظرفیت تئاتر تکنفره را نشان میدهد.
رحمت امینی نمایشنامهنویس، کارگردان و رئيس تئاتر حوزه هنری در اين باره گفت:
- تئاتر تکنفره در دنیا رواج بسیاری دارد. این فراگیری دلایل مختلفی همچون پیشرفت دوره معاصر ونیاز انسانها به گفتن حرفهای درونی دارد.- نمایشهای پردهخوانی و نقالی نشان دهنده این است که در کشور ما این هنر صورت گرفته است و داراي پيشينه است.در ابتدا هنر نقالی وجود آمد و سپس با نقاشی قهوهخانهای و یا پردههایی که نصب میشد گره خورد. در اين دوره نقال در حوزه حماسی و مذهبی خودش را با پرده گره زد و هنر پردهخوانی رواج پیدا کرد. بايد گفت ارتباط ساختاری بین این هنرها و این سبک از تئاتر وجود آمد.
- برگزاری جشنوارهبا موضوع تئاتر تكنفره میتواندبرای هنر نمایشی کشور بسیار مفید و مؤثر باشد.