نخستین مسابقه نمایشنامه نویسی اکو به منظور تعامل فرهنگی و شناسایی هنرمندان و مفاخر کشورهای عضو اکو برگزار میشود.
آثار دریافت شده، در حال حاضر در مرحله بازخوانی داوران است و نتایج نهایی این مسابقه تا دهم اسفند ماه سال جاری اعلام خواهد شد.
نخستین دوره مسابقه نمایشنامهنویسی اکو با هدف ارتقای همکاری و مشارکت نزدیک بین هنرمندان کشورهای عضو، تعامل فرهنگی و شناسايی مفاخر این کشورها، تلاش برای دستیابی به زبان مشترک هنری برای ارائه مفاهیم عمیق انسانی و فرهنگی، و شناسایی و معرفی شکل مختلف هنرهای نمایشی هر یک از کشورهای عضو به یکدیگر و جهان، از سوی مؤسسه فرهنگی اکو برگزار شده است.
داوران مسابقه
محمد چرمشیر، نغمه ثمینی و رضا گوران آثار رسیده به نخستین مسابقه نمایشنامه نویسی اکو را داوری میکنند.تعداد آثار
به گزارش مؤسسه فرهنگی اکو، 137 نمایشنامه از ایران و دیگر کشورهای عضو اکو به دبیرخانه نخستین مسابقه نمایشنامهنویسی رسیده است.اهداف این مسابقه
مؤسسه فرهنگی اکو با هدف ارتقای همکاری و مشارکت نزدیک بین هنرمندان کشورهای عضو، تعامل فرهنگی و شناسايی مفاخر این کشورها، تلاش برای دستیابی به زبان مشترک هنری برای ارائه مفاهیم عمیق انسانی و فرهنگی، و شناسایی و معرفی شکل مختلف هنرهای نمایشی هر یک از کشورهای عضو به یکدیگر و جهان، نخستین دوره مسابقه نمایشنامهنویسی اکو را برگزار میکند.اولویتهای موضوعی:
1- معرفی مفاخر فرهنگی، علمی و تاریخی با نگاه به زندگی، آثار، افکار و تأثیرگذاری اجتماعی و فرهنگی آن؛2- فرهنگ، سنن، آداب و رسوم، آئینها و باورهای بومی و اقلیمی مردم؛
3- پیوندهای فرهنگی، زبانی و تاریخی؛
4- صلح و دوستی، پیوند بین فرهنگها؛
5- حماسههای ادبی و کلاسیک.
درباره مؤسسه فرهنگی اکو
تاریخچه
مؤسسه فرهنگی آر.سی.دی در خرداد ماه 1345 (ژوئن 1966) تأسیس شد که دفتر سرپرستی آن در تهران و شعباتی از آن در پاکستان و ترکیه استقرار داشت.وظیفه مؤسسه تحقیقات نظام یافته در خصوص میراث مشترک فرهنگی منطقه تعیین شد تا در جهت تقویت آگاهیهای مربوط به اتحاد ناگسستنی این کشورها عمل كند. این مطالعات در قالب انتشار کتاب، گاهنامه و ایجاد همانديشي بين صاحب نظران و شخصیتهای عالی رتبه، مدرسان دانشگاه و دانشجویان نتیجه داد و تمهیدات لازم جهت ارتباط نزدیکتر و تفاهم عمیق بین مردم منطقه از طریق برنامههای فرهنگی بهکار گرفته شد.
این مؤسسه با داشتن بودجهای جداگانه اساسنامه خاص خود را داشت که بودجه آن را سه کشور به طور سالانه پرداخت میکردند. در این اساسنامه پیشبینی شده بود که یک مدیر اجرائی بر اساس حروف الفبای نام کشور برای مؤسسه منصوب و یک مدیر نیز از هر کشور تعیین شود. با این حال، بالاترین مقام ناظر بر مؤسسه یک هیئت مدیره مرکب از دو عضو از هر کشور و دبیر کل آر.سی.دی بهعنوان ریاست این هیئت بود.
این مؤسسه 63 عنوان کتاب در زمینههای تصوف، فلسفه، ادبیات، داستان، هنر و زندگینامه شخصیتهای عالی رتبه فرهنگی و سرگذشت دانشمندان بزرگ انتشار داد.
کتابخانه دفتر مرکزی مؤسسه شامل 5000 عنوان کتاب در موضوعات تاریخ، فرهنگ، فلسفه، جغرافی، آموزش و هنر کشورهای عضو به انضمام تعدادی از کتب مرجع بود. این کتابخانه حق اشتراک چندین روزنامه و گاهنامه از کشورهای عضو و دیگر کشورهای جهان را دارا بود.
مؤسسه فرهنگی آر.سی.دی در سال 1362 تعطیل شد و از آن پس برنامههای مبادله فرهنگی بین کشورهای عضو ارزش ذکر کردن نداشت.
احیای این مؤسسه فرهنگی در اجلاس قبلی کمیته آموزشی، علمی و فرهنگی مورد بحث قرار گرفت و در دورنمای بلند مدت بیانیه استانبول مورد تصویب واقع شد.
بر اساس توصیههای گروههای کارشناسی کمیته آموزشی، علمی و فرهنگی (CESCC) و شورای برنامهریزی منطقهای (RPC)، پنجمین اجلاس شورای وزیران که به تاریخ 1 تا 3 بهمن ماه 1373 در عشق آباد ترکمنستان برگزار گردید، منشور مؤسسه فرهنگی اکو را ( که پیوست است) به تصویب رساند.
معرفی مؤسسه فرهنگی اکو (ECT):
مؤسسه فرهنگی اکو (ECI) همان تغییر نام یافته مؤسسه فرهنگی آر.سی.دی است. مؤسسه فرهنگی آر.سی.دی (R.C.D) در خرداد ماه سال 1345 شمسی (ژوئن 1966) و متعاقب پیمان آر.سی.دی با عضویت سه کشور ایران، پاکستان و ترکیه تشکیل شد و کار خود را با عضویت سه کشور مذکور تا سال 1362 (1983 میلادی) ادامه داد. بعد از تغییر نام پیمان آر.سی.دی به سازمان همکاریهای اقتصادی اکو، مؤسسه فرهنگی این سازمان نیز به مؤسسه فرهنگی اکو تغییر نام یافت. منشور مؤسسه فرهنگی اکو در پنجمین اجلاس شورای وزیران در عشق آباد ترکمنستان (بهمن ماه 1373) به تصویب رسید و در نهایت در سال ۱۳۷۴ شمسی توسط چهار کشور افغانستان، ایران، پاکستان و تاجیکستان، این مؤسسه فعالیت خود را آغاز کرد.بعد از سال 1991 و تحولات ژرف در ساختار جغرافیای سیاسی منطقه، هفت کشور دیگر در آسیای میانه و قفقاز به سازمان اکو پیوستند. در حال حاضر اعضای اصلی و ناظر عضو اکو عبارتاند از ده کشور: جمهوری آذربایجان، جمهوری ازبکستان، جمهوری اسلامی افغانستان، جمهوری اسلامی ایران، جمهوری اسلامی پاکستان، جمهوری تاجیکستان، جمهوری ترکمنستان، جمهوری ترکیه، جمهوری قرقیزستان و جمهوری قزاقستان.
این مؤسسه با داشتن بودجهای جداگانه، اساسنامه خاص خود را دارد و بودجه آن را چهار کشور افغانستان، ایران، پاکستان و تاجیکستان بهطور سالانه پرداخت میکنند. طبق توافقهای انجام شده، به زودی کشورهای آذربایجان، قزاقستان و ترکیه نیز به جمع تصویب کنندگان اساسنامه مؤسسه خواهند پیوست.
مقر دائمی سازمان همکاریهای اقتصادی اکو (ECO) و دفتر مرکزی مؤسسه فرهنگی اکو (ECI) طبق اساسنامه این سازمان در تهران واقع شده است.
مؤسسه یک شعبه (یا واحد هماهنگی) در هریک از کشورهای عضو خواهد داشت که بر اساس مقرارت حاکم آن کشورها تأسیس خواهد شد. اکنون شعبات این مؤسسه در شهرهای دوشنبه، کابل و همچنین شیراز و اصفهان دایر است. قرار است شعبه دیگر آن نیز به زودی در پاکستان گشایش یابد.
چشمانداز آینده:
1- استفاده از پتانسیل فرهنگی منطقه به منظور زمینهسازی شناخت هرچه بیشتر ملتهای منطقه از یکدیگر.2- تأسیس فرایندهای سیاسی و اقتصادی که مبتنی بر همکاریهای گسترده فرهنگی است.
3- استفاده از توریست در حوزه آموزش، ورزش و سلامت به منظور توسعه علایق مشترک میان ملتهای اکو
4- همکاری میان ملل اکو با سایر سازمانهای بینالمللی نظیر یونسکو.
5- گسترش توریسم میان کشورهای عضو و فراهم کردن زمینه لازم جهت همکاریهای فرهنگی و هنری بهویژه حوزههای ادبی، موسیقی، سینما، تئأتر، هنرهای تجسمی، صنایع دستی و برگزاری نمایشگاهها و جشنوارههای مشترک هنری و فرهنگی.
6- توسعه همکاریهای بینالمللی بهویژه در عرصه فن آوریهای نوین نظیر نانو تکنولوژی.
7- توسعه مواصلات ارتباطی نظیر همکاریهای رادیویی و تلویزیونی و مطبوعاتی میان کشورهای عضو و سایر کشورهای جهان.
8- تجلیل از مفاخر و شخصیتهای علمی و فرهنگی برجسته کشورهای عضو اکو.
9- توسعه مراودات دانشگاهی و علمی و تبادل استاد و دانشجو و توسعه همکاریهای علمی، فرهنگی و هنری.
رؤسای مؤسسه فرهنگی اکو از گذشته تا امروز:
دکتر سلیم نیساري ( R.C.D)؛
مهندس هوشنگی 1373تا 1376؛
دکتر علیاکبر پرورش 1376 تا 1379؛
دکتر محمود بروجردی 1379 تا 1382؛
محمدعلی شعاعی از سال 1382 تا 1384؛
دکتر مهدی سنائی از سال 1384 تا 1385؛
دکتر محمد رجبی از سال 1385 تا 1388؛
دکتر حجتاله ایوبی از سال 1388 تاکنون.
آدرس سایت مؤسسه فرهنگی اکو
http://ir.ecieco.org/news-5989.aspx