طرح برگزاری نشست پژوهشی و کارگاه آموزشی
"اقتباس دراماتیک"
ادبیات و به خصوص ادبیات کهن در هر جامعه ای همواره از مهمترین بسترها و زمینههای شکلگیری درام بوده و اقتباس از آن علاوه بر افزایش ظرفیتهای دراماتیک، ساختار و بیان نمایشی را هم تقویت کرده است. همچنین، اقتباس دراماتیک از منابع غنی داستانی و شعری، یکی از شیوههای متداول نمایشنامهنویسی در ادبیات نمایشی سراسر جهان است که البته در تئاتر و سینمای کشور ما جایگاه و مرتبهی چندان قابل قبولی ندارد و این در حالی است که ادبیات کهن فارسی همواره ظرفیتهای داستانی ارزشمندی را برای اقتباس نمایشی در خود دارد.
حوزه هنری استان قم، با عنایت به این مهم و در راستای شناخت و به کارگیری ظرفیتهای دراماتیک ادبیات کهن، طرح برگزاری «نشست پژوهشی و کارگاه آموزشی اقتباس دراماتیک » را با رویكرد «ظرفیتهای دراماتیک ادبیات فارسی» به شرح ذیل ارائه مینماید.
اهداف
1ـ آشنایی، ترغیب و تشویق نویسندگان و علاقمندان جهت فعالیت در حوزهی اقتباس از ادبیات کهن.2ـ شناسایی ظرفیتهای دراماتیک ادبیات کهن با رویکرد به ادبیات فارسی.
3ـ ایجاد بستر رشد و ارتقاء آثار مكتوب در گونههای مختلف هنرهای نمایشی (فیلمنامه، نمایشنامه و طرح نمایشی) با استفاده از داستانها و اشعار کهن ادبی.
4ـ ترغیب و تشویق علاقمندان و نویسندگان به رویکردهای جدید ادبی.
5ـ تأمین نیاز گروههای هنری به متون جدید نمایشی با پشتوانهی ادبیات کهن.
کلیات طرح
از آنجا که طرح حاضر در قالب نشست پژوهشی(اقتباس دراماتیک از ادبیات کهن، ادبیات معاصر و قرآن) و کارگاه آموزشی برگزار میشود، کل دوره شامل دو بخش خواهد بود.در بخش نشستهای پژوهشی، طی 3 الی 5 جلسه به مباحث زیر اشاره خواهد شد:
1ـ کلیاتی پیرامون ویژگیهای ادبیات داستانی و ادبیات نمایشی، شباهتها و تفاوتها
2ـ سبکهای نوشتاری در ادبیات داستانی و نمایشی
3ـ آشنایی با خوانش ادبیات کهن از دیدگاه درامنویس
4ـ چگونگی گزینش عناصر دراماتیک از ادبیات
5ـ کلیاتی پیرامون اقتباس ادبی و راهکارهای آن
6ـ شیوههای تبدیل متن ادبی به درام
7ـ بررسی نمونههای موفق از آثار اقتباسی
در بخش کارگاههای آموزشی نیز هنرجویان و علاقمندان طی جلساتیزیر نظر اساتید مجرب، به تجربههایی عملی در خلق متون نمایشی اقتباسی دست خواهند زد.
توضیح
ثبت نام برای کلیه علاقمندان به صورت رایگان میباشد.علاقمندان برای نامنویسی در این دوره میتوانند تا تاریخ 15 آذر ماه 1393 از ساعت 9 تا 14 با شماره تلفن 37731852 تماس حاصل نمایند.
استفاده از بخش کارگاههای آموزشی، منوط به حضوردر نشستها پژوهشی است.
متنهای اقتباس شده به نسبت نیاز و علاقمندی شرکت کنندگان در کارگاه، میتواند در قالب نمایشنامه، فیلمنامه (داستانی و انیمیشن) و طرح نمایشی ارائه گردد.
آثار نهایی نوشته شده در کارگاه، متعلق به حوزهی هنری استان قم میباشد که درصورت صلاحدید کارشناسان و موافقت صاحبان اثر، توسط حوزهی هنری استان قم منتشر شده و یا برای مرحلهی تولید اثر، پیشنهاد خواهد شد.