حفاری های اخیر و تحقیقات باستان شناسی نشان داد آثاری که در تپه زاغه دشت قزوین به دست آمده به هزاره هشتم پیش از میلاد مربوط است.
این یافته گواهی بر قدمت و پیشینه استان قزوین در زمینه سفال است.
هنرمندان سفالگر قزوین با گذشت هزاران سال هنوز هم با دست یا چرخ با مهارتهای متفاوت به خلق آثار گوناگون اعم از ظرف، کتیبه ،مجسمه و ... میپردازند.
یکی از این هنرمندان «مهناز علیخانی» است که سابقه آموزش این هنر را به افراد بسیاری دارد.
وی مدرک کارشناسی صنایع دستی را دریافت کرده و هم اکنون در حال تحصیل در رشته هنر اسلامی در مقطع کارشناسی ارشد است.
ماحصل گفت وگویی با وی در پی میآید.
از دیدگاه شما کدام تولیدات، صنایع دستی نام می گیرند؟
به عقیده من صنایع دستی هنر ـ صنعتی است که ریشه در پیشینه فرهنگی هر جامعه دارد و بخش اصلی مراحل ساخت آن با دست و بدون استفاده از دستگاه های صنعتی صورت میگیرد.به عقیده شما صنایع دستی چه نقشی در زندگی افراد دارد؟
صنایع دستی نقشی تکمیل کننده در زمینه تعالی روح افراد و انسجام فرهنگی هر جامعه دارد، به گونه ای که در جوامعی که صنایع دستی در آن توسعه یافته است، فرهنگ و تمدن نمود بیشتری دارد.به نظر شما صنایع دستی چه نقشی در اقتصاد جامعه دارد؟
نقش صنایع دستی در اقتصاد جامعه انکارناپذیر است، چرا که به عنوان یکی از عوامل توسعه دهنده صنعت توریسم در هر منطقه موجب افزایش درآمد داخلی می شود و از سوی دیگر موجب افزایش درآمد صادرات غیرنفتی و عدم ورود محصولات خارجی می شود.شما به عنوان کارشناس صنایع دستی چه عواملی را در ارتقای سطح کیفی صنایع دستی استان قزوین موثر می دانید؟
طراحی های مناسب و متنوع از منظر ساختاری و فرمی، استفاده از تزئینات شایسته بر روی احجام، کاربردی ساختن محصولات صنایع دستی همگام با نیاز روز، دقت در استفاده از تکنیک های مناسب در ساخت و تولید و استفاده از مواد مناسب و باکیفیت از جمله عواملی است که سطح کیفی صنایع دستی را ارتقا می دهد.وضعیت کنونی رشته سفال را چگونه می بینید؟
شاید بسیاری از مردم فکر کنند سفال فقط همین کاسه و کوزه هایی است که در خانه همه یافت می شود و هیچ ابداع و نوآوری ندارد اما حقیقتا چنین نیست و هنگامی که آثار سفالین ایرانی را در گالری ها و موزه های دنیا می بینیم، متوجه تفاخر و تنوع فرم و نقش و کاربری آثار می شویم.به همین سبب در شرایط کنونی باید سعی شود که موارد ذکر شده را در ساخت آثار مورد توجه قرار دهیم.