در روزهایی که هنوز از سرمای پاییز خبری نیست و بازار دیگر هنرها ازجمله سینما و تئاتر مثل هوا گرم است، سرزدن به نمایشگاههای تجسمی میتواند بهویژه ساعتهای خالی آخر هفته شما را به شکلی مناسب پر کند.نمایشگاه «26عکاس» یکی از گروههای بسیار موفق است که این روزها با نمایشگاهگردانی امیرحسین حشمتی در نگارخانه شیرین برپاست.
گرد همآمدن 3 نسل از زنان عکاس ایران بهخودی خود نشاندهنده قدرت فرهنگی این خاک و سرزمین نسبت به همسایههاست؛ در عین حال رصد زاویههای نگاه زنان ایرانی به زندگی و اینکه چه مضامینی را در قاب دوربین میگنجانند هم از دیگر جاذبههای نمایشگاه است. حشمتی که خود عکاس است، میگوید: کارها را طوری انتخاب کردم که با وجود تفاوتهای زیاد، نگاه عکاسان چندان از هم جدا نیست و آثار برگزیده حسی خوب در بیننده ایجاد میکند.
بهرام دبیری، نقاش صاحبسبک با طراحیهایی که سال 1364 در اوج دوران دفاعمقدس خلق کرده، در نگارخانه گلستان حضور دارد. موج فزاینده ترورها در اقصی نقاط دنیا دبیری را بر آن داشته تا تجاوز و خشونتهایی را که در آن سالها به ایرانیها صورت گرفته در قالب طراحیهایش یادآوری کند. او میگوید: این 23طراحی در سالهایی خلق شد که ایران درگیر جنگی وحشتناک بود و فضای آن روزگاران بر تلخی و سیاهی این آثار سایه انداخته است. مجموعه «دشنه در دیس» در حقیقت بیانگر خشونتی است که در دوران جنگ علیه ما بود و امروز تروریستها آن فجایع ترسناک را به جای و جای جهان بردهاند.
نگارخانه والی میزبان آثاری کاملا متفاوت و لبریز از رنگ و بسیار پرشور است که به نقاشیهای کودکانه میماند. سیروان کنعانی، خالق آثار میگوید: وقتی روی نقاشی کودکان مطالعه میکردم، برخورد کودکانه با طبیعت برایم بهشدت عجیب بود و با الگوبرداری از این نقاشیها سعی کردم آنها را تحلیل و در کارهایم استفاده کنم. ریشه تمام کارهای من طبیعت بومی است. هر چند دقایقی تامل و دقت در معنای پشت این آثار رنگین، مخاطب را متوجه جهان پراسترس بشر معاصر میکند و به او هشدار میدهد گول ظواهر را نخورد.
این هفته مصادف است با 17سالگی نگارخانه اثر و به ابتکار این نگارخانه، نمایشگاهی متفاوت دایر شده که به یکی از خلأهای همیشگی هنر معاصر ما تلنگر زده است؛ فقدان مستندنگاری و نبود بایگانی قابل رجوع که آسیبهایی جدی به حافظه هنری سرزمین ما زده است. «10از 17» عنوان این نمایشگاه است که میکوشد به لطف پوسترها و کاتالوگها، برشی از تلاشهای جامعه هنری و هنرمندان را بازآفرینی کند.
در این نمایشگاه 10سال آثار گرافیکی ایمان صفایی که برای نمایشگاههای مختلف نگارخانه اثر خلق شدهاند، به تماشا درآمده است؛ آثاری که هم زیباییشناسی هنرمند را بازتاب میدهد و هم فعالیتها و دستاوردهای هنری این نگارخانه را در یک دهه اخیر بازنمایی میکند. نکته جالب تهیه کتاب هنری از مجموعه آثار است که در شمارگان محدود 100نسخه ارائه شده و میتواند علاوه بر مشتاقان گرافیک، از منظر مستندسازی برای مجموعهداران هنر هم جذاب باشد.
چند نمایشگاه دیگر
در نگارخانه آران نقاشیهای هومن مهدیزاده با عنوان «تعلیق»، در نگارخانه شماره 2سیحون نمایشگاه «گزارش یک وضعیت» از مجسمههای فیگوراتیو هادی محبعلی، عکسهای آزاد احمدی در دنا، عکسهای مهدی وثوقنیا با عنوان «خیابان ولیعصر» در راه ابریشم و نقاشیهای مانی کومار با عنوان «در عمق قرمز پررنگ» در نگارخانه آتبین دیگر نمایشگاههای تجسمی تهران در نخستین روزهای دومینماه فصل پاییز است.