هنرمند، روزها و شبهای بسیاری را وقت میگذارد تا با استفاده از رنگ و قلم و چوب و.... و با بهرهگیری از هنر خویش اثر زیبایی در حوزه صنایع دستی خلق کرده که چشم همه بینندگان را سمت خود جلب کند. اثری که بیشک تا مدتها در ذهن بینندگان خواهد ماند.
ممکن است برای صنایع دستی ساعتها و روزهای بسیاری وقت گذاشته شود، ولی وقتی اثرگذاری آن را در جامعه میبینیم درمییابیم که این وقت گذاشتنها ثمر بخش بوده و نقش بسزایی در فرهنگ جامعه ایفا میکند.
اغراق نیست اگر بگوییم امروزه هنر بیش از استدلال و برهان بر عمق جانها نفوذ کرده و دلها را به سمت خود جلب میکند و صنایع دستی به واسطه ریشهای که در تمدن دیار ما دارد در این حوزه نقش آفرینی بیشتری دارد.
اگر کسی با صنایع دستی ایرانی آشنایی داشته باشد، به یقین میداند که بخشی از صنایع دستی با اندیشه ما بهویژه در حوزه دین گره خورده است و برخی از مفاهیم ارزشی نیز در قالب همین صنایع دستی ترویج و تبلیغ شده است.
چه تابلوهای زیبایی که به سورههای زیبایی قرآن مزین شده و یا نامهای زیبایی چون علی ولی الله در میانه آن جلوهگری میکند و در خانههای ایرانی جای گرفته است که نشانگر علاقمندی مردم این دیار به فرهنگ دینی است.
در خراسانجنوبی نیز شرایط همینگونه است و به ویژه پس از راهاندازی رشته هنر اسلامی در دانشکده هنر بیرجند بسیاری از جوانان اهل خراسانجنوبی علاقمنده شدهاند که بیشتر درباره هنر اسلامی و از جمله صنایع دستی آگاهی یافته و حتی در این رشته تحصیل کنند.
اما نکته مهم ضرورت حمایت از هنرمندان صنایع دستی است. اگر تمایل داریم در قالب هنر ارزشهای دین و اسلامی را تبلیغ و ترویج کنیم باید موانعی را که سر راه این دسته از هنرمندان است برداشته و مسیر را برای آنان تسهیل کنیم.
امروزه تهیه بسیاری از مواد اولیه مرتبط با صنایع دستی هزینه بسیاری دارد و ممکن است برخی از هنرمندان توان تهیه آن را نداشته باشند و یا از جنبه دیگر وقتی اثر دستی خود را تولید میکنند جایی برای فروش آن نداشته باشند.
صنایع دستی نه تنها از بعد دینی و فرهنگی بلکه با توجه به جنبه اقتصادی آن نیز نیازمند حمایت است. وقتی امروزه سخن از اقتصاد مقاومتی و تکیه بر داشتههای خویش میزنیم، چگونه میتوانیم به موضوع مهمی چون صنایع دستی بیتوجه باشیم.
اینکه این حمایت چگونه میتواند صورت گیرد، نیازمند کار کارشناسی و مشاورههای صاحبنظران اقتصادی و هنری است. اما غیر قابل انکار است که اگر این حمایتها صورت نگیرد زمانی نمیگذرد که اثری از برخی رشتههای صنایع دستی نخواهد بود.
به قلم: حکیمه بهمنزاده
اغراق نیست اگر بگوییم امروزه هنر بیش از استدلال و برهان بر عمق جانها نفوذ کرده و دلها را به سمت خود جلب میکند و صنایع دستی به واسطه ریشهای که در تمدن دیار ما دارد در این حوزه نقشآفرینی بیشتری دارد و میتوان از آن در ترویج فرهنگ دینی بهره برد.