لطفا خودتان و حرفه ی فعالیتتان را برای ما و مخاطبین معرفی کنید
زهرا عباسی هستم بیش از سی و پنج سال است که صنایع دستی را دنبال میکنم ، من مسئول انجمن رودوزی های سنتی روی پارچه و عضو انجمن کشوری صنایع دستی هستم که مربوط به فعالان اقتصادی کشور میشود . مدرک تحصیلی من دیپلم تجربی است اما به کارهای هنری علاقه داشتم و فعالیت در زمینه هنر را از نقاشی شروع کردم ، در آموزش و پرورش دروس کامپیوتر را تدریس میکردم ، ولی در نمایشگاه های مختلفی کار های صنایع دستی که تا آن زمان تولید کرده بودم را ارائه کردم که با استقبال مدرسه ای روبرو شدم وآموزش این رشته را آنجا دنبال کردم ، در ادامه زیر نظر آستانه نیز دوره های آموزشی برقرار کردم .
در طی این چند سال فعالیت من در حیطه ی آموزش ، تولید ، ترویج و توسعه ی صنایع دستی بوده است ، به عنوان کارآفرین برتر استان و کشور انتخاب شدم .
در بین رشته های رو دوزی 115 رشته در کشور ما و در کل 135 رشته در کل دنیا وجود دارد که رشته های سرمه دوزی ، طرح بلوچ و ... هستند که ما در قم آموزش میدهیم ، دوخت های ممقانی هست که با ابریشم کار میشوند ، دوخت های ربان دوزی و پولک و مونجوق دوزی هستند که کار میکنیم ، ما در طرح های قرآنی و یا پرچم ها از دوخت های گلدوزی یا تکه دوزی استفاده میکنیم ، آثار سرمه دوزی به عنوان قاب های خیلی نفیس کار میشوند ، به عنوان مثال پرده خانه ی خدا توسط سرمه دوزی آیات ، روی پارچه تزئین شده است ، سرمه نخ های نازک فلزی هستند که به صورت فنر های فشرده درآمده اند اینها در قدیم کامل از طلا یا نقره ساخته میشده و ارزش خاصی داشته است ، در حال حاضر نمونه هایی در موزه ی خودمان است چند پرده ی نفیس است که در زمان قاجار فرخ الملوک قاجار به حضرت معصومه (س) هدیه داده بودند آنها با نخ نقره کار شده بودند ، ولی امروز نخ های سرمه از آلیاژ های مختلف تولید میشوند ، اینها به قطعات خیلی ریز قیچی میشوند و با نخ و سوزن به حالت های مختلف دوخته میشوند .
از نظر خودتان ارزشمندترین اثری که تولید کردید کدام اثرتان است ؟
کار خیلی داشتم ولی به دلیل اینکه نیاز داشتم فروختم ، تمام تابلوهای نقاشی که کار کرده بودم فروخته شده اند .
یکی از کارهایم در موزه ی صنایع دستی قم که در خانه ی یزدان پناه بود به نمایش گذاشته شده بود ولی متاسفانه موزه ی صنایع دستی را جمع کردند، من پنج سال آنجا بودم ، در حال حاضر خانه یزدان پتاه دست بخش خصوصی است که به عنوان رستوران سنتی فعالیت میکند .
البته در حال حاضر موزه ی مردم شناسی هست ولی آنچنان که بخواهد کار صنایع دستی را به نمایش بگذراد اینگونه نیست ، در قم تعداد زیادی از رشته های صنایع دستی وجود دارد و بیش از شش هزار هنرمند در استان داریم ولی متاسفانه خیلی از آنها به جهت نادیده گرفته شدن ، واردات زیاد و کم اهمیت شمردن صنایع دستی در شهرمان از قم رفته اند . ما و بچه های صنایع مدت ها بعداز از دست دادن خانه ی یزدان پناه سرگردان بودیم بعد از مدتی با شکایت هایی که به استان داری بردیم و تلاش هایی که کردیم این مکان را که در حال حاضر در آن استقرار داریم به اجبار در اختیار صنایع دستی قرار دادند ولی با این وجود بنده اینجا را اجاره کرده ام .
یکی دیگر از کارها شمسی دوزی نامیده میشود به جهت طرح خورشید مانندی که دارد به این نام شناخته میشود . این اثر را در نمایشگاه های زیادی برده ام و حدود سیو پنج سال سن دارد و سفارشات زیادی از این کار در خارج از کشور داشتم . پارچه ی زیر کار حریر ساده بوده و رنگ آمیزی آن توسط بنده انجام شده است.
از جمله کارهای دیگری که ما انجام میدهیم جای قرآنی هایی هستند که مخلوطی از چرم و ترمه هستند و کارهای رو دوزی های سنتی هستند که آیه های قرانی به وسیله سرمه روی کار دوخته میشوند .
آیا نمایشگاهی از آثارتان به شخصه برگزار کردید یا در نمایشگاههایی شرکت کردهاید ؟
نمایشگاه های صنایع دستی داخلی بوده و نمایشگاههای داخل استانی که برگزار کردیم ، من نمایشگاهی خارج از کشور شرکت نکرده ام ولی تعدادی از کارهای خودم توسط دوستان دیگر به نمایشگاههای خارجی رفته .
لوح ها و تندیس هایی هم دریافت کردم که از نظر من فرمالیته است و برای من دیگر ارزش ندارند چون زمانی ارزش دارند که به واقع برای کار ما ارزش قائل بشوند و فعالیت هایمان دیده شود
برای تولید آثارتان آیا کارگاهی دارید ؟
بله کارگاه داریم اما کارگاه خانگی است ، پیش از این تعاونی گلرخ قم را داشتم که هنوز هم منحل نشده و دوستان تماس میگیرند اما بنا به دلایلی دیگر فعالیت در تعاونی را ادامه ندادم . بیش از پانصد نفر زیرمجموعه تعاونی بودند کار به خوبی پیش میرفت و ما یکسال تعاونی برتر استان شناخته شدیم ولی با توجه به کم لطفی ها و وام های بلاعوضی که به دستمان نرسید در جایی که واقعن به مشکل برخورده بودیم تصمیم گرفتم اگر قرار است فعالیت کنم به شکل مستقل ادامه میدهم چرا باید کاری انجام دهم که تا همیشه منتش بر سرم باشد ، اگر فعالیتمان تحت عنوان تعاونی که داشتیم ادامه پیدا میکرد الان دوازده سال داشتیم .
مدیریت و فعالیت در انجمن رودوزی سنتی استان قم را از سال هشتاد شروع کردم و هم اکنون در ابن انجمن بچه هایی هستند که فعالیتشان را ادامه میدهند . پس از اینکه خانه یزدان پناه را از ما گرفتند ما فعالیت هایمان را به داخل حرم انتقال دادیم و گاهی در پارک های سطح شهر نیز کار میکردیم ، در نهایت متاسفانه حمایتی که باید از تولید کننده ها صورت میگرفت صورت نگرفت. ما همیشه سعی داشتیم فعالیتمان را ادامه دهیم ، در حال حاضر غرفه ای که در اختیار دارم بیشتر حالت دفتری دارد ، و امکان فعالیت کاری در آنجا وجود ندارد بنابراین در این دوره کار و کارگاه ها در خانه ها و به صورت خانگی انجام میشوند .
خداروشکر نا امید نیستیم بچه های زیادی به عنوان استاد کار ، به عنوان تولید کننده و هنرمندان شهر وارد مرحله ی کاری شدند و از این بابت خوشحالم چون هدف من به شخصه غیر از این نبوده است .
اگر حرف ناگفته ای است که از طریق رسانه ی ما میخواهید به سمع مخاطبین برسد در خدمتیم
صنابع دستی یا به شکل کلی هنر ، وسیله ای است که میتواند ناراحتی های روانی را از هر انسانی دور کند ، و میتواند وقت های بیهوده ای که تلف میشوند را به مفید ترین شکل پر کند و اگر ادامه داشته باشد و حمایت شود هم میتواند درامد زایی داشته باشد و کمک به اقتصاد کند و هم به صنعتمان رونق ببخشد ، و اگر هنرمندان ما به خصوص صنایع دستی که من بیشتر درجریان فعالیتشان هستم بتوانند با آرامش به کارشان بپردازند میتوانند طرح های بسیار عالی کار کنند و بازتاب فرهنگ ، صنعت و هنر ما در دنیا باشند .
به طور مثال یکی از دوستانمان که در قم و در کارگاه خودشان فعالیت میکنند ، استاد خط هستند و کار معرق انجام میدهند ایشان یک دوره در یک نمایشگاه بین المللی آثارشان را به نمایش گذشتند ، در این نمایشگاه افراد زیادی از ملیت های مختلف با اینکه آیات و نوشته های معرق کاری شده را نمیتوانستند بخوانند از زیبایی این هنر جذب اثارشان میشدند و چندین اثر ایشان در این نمایشگاه به فروش رفت .