جلال سپر متولد ۱۳۴۷ است و از سال ۱۳۷۲ تا کنون به صورت جدی به عکاسی اشتغال داشته است. جلال سپهر نمایشگاههای زیادی را در ایران و جهان برگزار نموده است، و به نظر میرسد او دغدغه عکاسی هنری را با جدیت پیگیری میکند. راهی که او در عکاسی هنری خود پیموده راهی است که از عکاسی ساده به سمت عکاسی صحنه پردازی و سپس فتومونتاژ رفته است. سپهر مسیر هنری خود را با اتکا به توان فنیاش در عکاسی صنعتی و تبلیغاتی شکل داده است. او توانسته برای محتوای مورد نظر خود ظرفی برازنده تهیه نماید.
کار خود را با عکاسی صنعتی و تبلیغاتی شروع کرد. بعدها را با الهام از ادبیات تاریخی و ادبیات فارسی به منظور ایجاد تصاویر منحصر به فرد راه هنری خود را آغاز کرد.
گفتنی است جلال سپهر در پروژه عکاسی خود فرش ایرانی را در پس زمینه هایی متفاوت از ابنیه تاریخی با معماری سنتی ایرانی و اسلامی تا فضاهایی از طبیعت جنوب ایران قرار داده و از آن عکاسی کرده است. در آخر نگاهی میاندازیم به مجموعه “محدوده قرمز” و دیگر تجربیات این عکاس خلاق با “فرش ایرانی”.
سپهر مسیر عکاسی هنری خود را باتوجه به تکنیکهای عکاسی صنعتی و تبلیغاتی توسعه داده است و با توجه به این امر موفق به خلق تصاویری بکر و پیچیده از مفاهیم شده است.
او در چند مجموعه اخیرش فرش ایرانی را دستمایه خلق آثار هنری خود کرده است. فرشی که هویت و راز و رمزهای زندگی ایرانی با آن عجین شده است. فرشهای ایرانی در فضای بیرونی و پیچیدهای چیدمان شده تا راز و رمزهای خود را آشکار کنند. «محدوده قرمز» جادهای سرخ و وسوسه انگیز و راهی است که ادامه ندارد.
آثار سپهر غالبا دارای وجهی سورئال هستند. کنار هم قرار دادن عناصری مانند، قالی، بیابان، هواپیما و سنگ، در آثار او در همنشینی با هم، نوعی روایت انتزاعی را شکل دادهاند.
تصاویر جلال سپهر چشم انداز شخصی این عکاس را در مورد امور جهانی ارائه میدهد و سختی جامعه را به یک استعاره بصری تبدیل میکند.
عنوان «محدوده قرمز» برای یکی از مجموعههایش آژیر خطری است برای وضعیت بیپایان و پیچیده خاورمیانه، همه ما با شنیدن آژیرهای ممتد، خطری که نشانه جنگ و ناآرامیهای سیاسی است را درک میکنیم، و ناخودآگاه انتظارشان را میکشیم.
منتقدان هنری مجموعه «محدوده قرمز» را بازتاب فضای ناآرام خاورمیانه و جنگ هایی که در این منطقه به وقوع پیوسته است می دانند. بر این اساس بستر و پس زمینهی همه عکس ها، بیابان و جادهای است که رو به بینهایت فرش شده و آسمانی ابری و گرفته با حال و هوایی سنگین تاکیدی بر احساس عدم امنیت قلمداد میشود.
صحنههای او در ابتدا درخشان و جذاب به نظر میرسد، ولی با بازبینی دقیقتر، بسیاری از پیچیدهگیهای خود را عیان میکند - دیوار بزرگتر از دیوار زندگی، ماسه، سنگ، یک هواپیما، یک سیاهچاله و... - که دنیای هولناکی را نمایش میگذارد و آینده نگری جسورانهای را به پیش چشمان مخاطبان خویش میگستراند.
جلال سپهر جوایز متعددی از جمله جایگاه سوم در جشنواره عکاسی صنعتی ایران در سال 2013، جایگاه اول و دوم در مسابقه عکاسی دریایی در سال های 2004 و 2005، جایگاه دوم در جشنواره PX3 در فرانسه در سال 2009، گواهی افتخار در جشنواره هنر عکاسی پکن در سال 2005، جشنواره طنز بلغاری در سالهای 2007 و 2009، اولین جایزه جشنواره عکاسی پسزمینه کانادا در سال 2007، جایگاه دوم در جشنواره عکاسی آشپزخانه Shouka در سال 2007 و اولین جایزه در جشنواره توسعه اشتغال در سال 2010 است. همچنین برگزاری دورههای عکاسی منظم و کارگاه های آموزشی، آثار او در کتاب ها و نشریات متعددی در سراسر جهان منتشر شده است.
![](https://media.abna24.ir/arts/media/2017/11/5050_03.jpg)
جلال سپر متولد ۱۳۴۷ است و از سال ۱۳۷۲ تا کنون به صورت جدی به عکاسی اشتغال داشته است. جلال سپهر نمایشگاههای زیادی را در ایران و جهان برگزار نموده است، و به نظر میرسد او دغدغه عکاسی هنری را با جدیت پیگیری میکند.