۲۳ اسفند ۱۳۹۵
نقد محتوایی رمان «عقرب روی پلههای راهآهن اندیمشک»
کتاب «عقرب روی پلههای راه آهن اندیمشک» یا «از این قطار خون میچکد قربان!» نوشتهی حسین مرتضائیان آبکنار در سال 86 برندهی جایزهی بهترین رمان اول بنیاد گلشیری شد.
۲۳ اسفند ۱۳۹۵
اول سینما بعد اسلحه
مصاحبه با مسعود فراستی
ارادتش به سینماگرانی همچون فورد و هیچکاک بر کسی پوشیده نیست. گواه این مدعا کتاب «هیچکاک، همیشه استاد» اوست. مسعود فراستی؛ دوست و همکار سیدمرتضی آوینی در مجلهی سوره، کتابی هم گردآوری کرده با عنوان «جنگ برای صلح» که حاوی مجموعهی مقالات، مصاحبهها، نشستها و یادداشتهایی است که پیرامون سینمای دفاع مقدس به چاپ رسیده است.
۲۲ اسفند ۱۳۹۵
نگاهی به فیلمهای ضد جنگ
گرچه هالیوود کمی از مواضع ضد جنگ خود عدول کرده است اما نمیتوان انکار کرد که تا همین چندی پیش گیشههای آمریکا پذیرای مجموعهای از فیلمهای ضد جنگی بودند که با به چالش کشیدن سیاستهای نظامی آمریکا فضای فرهنگی ناامنی را برای سیاستمداران کاخ سفید فراهم کرده بودند.
۲۲ اسفند ۱۳۹۵
چرا محمود درویش شاعری جهانی است؟
چرا محمود درویش شاعری جهانی است؟ این پرسش را با اندکی توسع به شکلهای دیگری نیز میتوان طرح کرد: چرا شعر امروز جهان عرب بسیار شناخته شدهتر از شعر معاصر فارسی است؟
۲۲ اسفند ۱۳۹۵
تاملی در تعریف هنر
این مقاله کند و کاوی در معنای هنر و گوهر آن و در جستوجوی نوعی ادراک و الهام به خواننده نکتهسنج است چرا که ذات و نفس هنر، امری معنوی و انسانی است و همانند ادب و عرفان از معارف ذوقی و شهودی به شمار میآید و نوعی علم حضوری است نه حصولی و در حوزه مفاهیم و تصورات ذهنی نمیگنجد.
۲۰ اسفند ۱۳۹۵
گزارش تصویری/ اختتامیه نخستین کنگره سراسری شعر حضرت نرجس خاتون(س)
اختتامیه نخستین کنگره سراسری شعر حضرت نرجس خاتون(س) با شعرخوانی شاعران برگزیده و مطرح کشور در قم برگزار شد.
۲۰ اسفند ۱۳۹۵
«زبان گفتاري، زبان نوشتاري»
زبان در ابتدا بسيار ساده و محدود به اداي آوا و کلمات منفرد و جملاتي ناقص، و فاقد فعل و زمان بوده است، اما به تدريج و با افزايش پيچيدگيهاي مادي و معنوي زندگي آدم وارد مرحلهاي "انساني" شده است.
۱۸ اسفند ۱۳۹۵
کساد ادبی و ادبيات کساد
به یقین دوران ما را میتوان يک «خميازهی فرهنگی ـ هنری» دانست. به همين خاطر ممکن نيست که بخواهی از هنر و ادبيات بنويسی و از اين خميازهی کذايی سخن به ميان نياوری.
۱۸ اسفند ۱۳۹۵
سهراب سپهری شاعری خطرناک
نوشتهاى را كه مىخوانيد، مطلبی است كه تقريباً بعد از گذشت بیش از سى سال براى اولين بار به جاى پخش از راديو، چاپ مىشود. تاريخ نگارش مطلب 1356/5/18 است. يعنى همان سال انتشار هشت كتاب.
۱۸ اسفند ۱۳۹۵
درباره پرنده افسانهای ققنوس
ققنوس Phoenix پرندهاي است افسانه اي و بسيار زيبا و منحصر به فرد در نوع خود كه بنا بر افسانهها 500 يا 600 سال در صحاري عرب عمر ميكند، خود را بر تلي از خاشاك مي سوزاند، از خاكسترش دگر بار با طراوت جواني سر بر ميآورد
۱۸ اسفند ۱۳۹۵
طنز اختراع بزرگ انسان
بر اين اساس ميتوان گفت، طنز، درک و خلق تصوير هنرمندانه و نقادانهي جهاني سراسر متناقض و متضاد، در قالبي نيشخند آميز است، بي آن که طنزپرداز، دمي کهنهگي و فنا را در ذات هر نوآمده، فراموش کند.
۱۵ اسفند ۱۳۹۵
آشنایی با شکل فيلم نامه
فیلمنامه یا سناریو، داستانی است که همراه با توضیح صحنهها برای ساخت فیلم نوشته میشود. به نویسندهٔ فیلمنامه، فیلمنامهنویس میگویند. عناصر فیلمنامه از داستان و شخصیتها، صحنهها، سکانسها، پردهها، موسیقی، مکانها و ... تشکیل شدهاند.
۱۵ اسفند ۱۳۹۵
آيينها و آداب کهن در داستان سياوش
کتاب ارزشمند و کم نظير شاهنامه اثر جاودانه حکيم و فرزانه توس سرشار از آداب و آئين هاي کهن ايرانيان در قرون و اعصار گذشته بوده است.
۲۶ بهمن ۱۳۹۵
شخصیت و جایگاه سعدی درتاریخ ادب پارسی
برای شناخت بیشتر سعدی باید گذشتهی سعدی را بررسی كنیم و ببینیم كه سعدی در چه خانواده ای به دنیا آمد، چگونه رشد كرد و پرورش یافت و چگونه سعدی، سعدی شد.
۲۵ بهمن ۱۳۹۵
نگاه دینی به سیمرغ سی و پنجم
فیلمی فمنیستی یا روایت همسری فداکار؟ / نقد فیلم "آذر"
ممکن است «آذر» در نگاه اول فیلمی فمنسیتی به نظر برسد؛ روایت زنی که همچون مردها موتورسواری می کند؛ در نقش پیک ظاهر می شود و مورد اهانت مردان قرار می گیرد؛ مظلوم است؛ و شوهرش بخاطر نسبت ناروا به او دلسرد می شود و تصمیم به جدایی می گیرد؛ اما...
۲۵ بهمن ۱۳۹۵
معرفی کتاب ملکوت آیینهها
نویسنده در این مقالات به بررسی تطبیقی هنر اسلامی با عرفان پرداخته و سعی داشته تا با رویکرد پدیدارشناسی از فحوای مباحث عرفانی به بیان چیستی مفاهیم هنر و زیبایی در عالم اسلام بپردازد.
۲۵ بهمن ۱۳۹۵
معرفی تعدای از بناهای تاریخی استان آذربايجان شرقی
تعدای از حمامها، پلها و یکی از تپههای باستانی
استان آذربایجان شرقی بزرگترین و پرجمعیتترین استان ناحیهٔ شمال غربی ایران محسوب میشود. این استان دارای جاذبههای تاریخی بسياری است که آشنايی با تعدادی از آنها خالی از لطف نيست.
۲۴ بهمن ۱۳۹۵
طبیعت در ادبیات فارسی
و جز اینان، شاعران دیگر هم. كه البته مستقیما" با طبیعت صرف روبهرو نیستند. یعنی صرف وصف طبیعت را در شعر آنان نمیتوان دید، ولی آنها نیز به نحوی با طبیعت در آمیختهاند.
۲۳ بهمن ۱۳۹۵
قصه و قصه پردازی در مثنوی مولوی
در این مقاله با نگاهی كلی به داستانهای مثنوی، به بیان نوع ادبی قصهها ، ذكر برخی ویژگیهای ساختاری و بالاخره بررسی اهم عناصر داستانی در آنها خواهیم پرداخت.
۲۳ بهمن ۱۳۹۵
اسلیمی و نقوش اسلامی
درباره هنر اسلامی میتوان گفت كه هنر اسلامی به اصطلاح امروز یك هنر آبستره است یعنی هنری است كه در حقیقت در همهجای دنیا یك رنگ دارد و یك نقش دارد.