۵ شهریور ۱۳۸۹
هنر قهرمان شريفي ندارد
هنر نوين _ مدرن _ نو _ جديد يا كانسپچوال زاييدهي مدرنيته است. در يك نگاه بسيار كوتاه و با كمي اغماض ميتوان گفت كه مدرنيته يعني رويكردي عقلاني به هر چيز و كوشش
۵ شهریور ۱۳۸۹
آگاهي زيباييشناسانه
اگرچه ادموند هوسرل، مؤسس پديدارشناسي، تقريباً چيز زيادي دربارهي هنر نداشت که بگويد، اما بسياري از متفکراني که به جنبش پديدارشناسي منسوباند، نقاشي، معماري و بيش از همه شعر را حائز اهميت اساسي تلقي کردهاند.
۵ شهریور ۱۳۸۹
دین و هنر
با تأمل درباره انسان و زندگی اش، به این نکته میرسیم که زندگی انسان یعنی تجربه. به عبارت دیگر زندگی یعنی تجربهی وجود و هستی است که در قالب و ماهیات گونه گونی بروز و ظهور پیدا میکنند.
۵ شهریور ۱۳۸۹
صورت و معنا در هنر
يكي از مباحث مهم هنر، بحث صورت و معنا ميباشد كه در هنرهاي ديني مبناي صورت و معنا در اعتقاد به تجلي و ظهور خداوند در عالم است. تمام پديدههاي عالم علاوه بر صورت ظاهر، حقيقتي دارند و حقيقت آنان به اسماء الهي رجوع دارد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
زيبايي هنر اسلامي
پيرامون هنر اسلامي مطالب بسياري نوشتهاند و البته هنر شيعي هيچ. در اين مقاله كوتاه نيز نميتوان مباني رنگ يا زيباييشناسي آن را با كلام، شرح و بسط داد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
جنبش هنر مدرن ايران
نمايشگاهي از آثار هنرمندان نوگراي ايران با عنوان «جنبش هنر مدرن ـ آثار ايراني گنجينة موزة هنرهاي معاصر تهران» از بيست و سوم آذرماه در موزة هنرهاي معاصر تهران به نمايش گذاشته شده است.
۵ شهریور ۱۳۸۹
تجلي روح قدسي معصوم اولياء در آينه هنرهاي تجسمي ايراني اسلامي
نقش اولياء و ائمه در طريقت براي اتصال به ساحت قدس همة اديان آسماني تكية بنيادي شان به حقيقت قدسي خداوندي و مقام نبوت و ولايت در حكم انسان كامل و واسطگي اتصال به اين حفيفت وحداني است.
۵ شهریور ۱۳۸۹
مقدممه ای بر هنر تشعیر در نقاشی ایرانی
ساخت و پرداخت حاشيه قاب تصوير يا متن « تشعير» در ديوان و كتب خطي ايراني داراي سابقه اي ديرينه است . از نمونه هاي اوليه كامل و قابل ذكر در اين زمينه مي توان از تشعير هاي ديوان « سلطان احمد جلاير» نام برد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
دين و هنر
بررسی ریشههای هنر دینی بهعنوان بستر رشد هنر مقاومت
هنر با ديداری كردن تجربهها، قصهها و آرزوها، معناى انسان بودن را به تصويرهايى قابل مشاهده ترجمه میكند؛ درحالىكه دين، در مقام الهامى معنوى براى خلاقيت و فرهنگ بشرى، انسانيت و الوهيت را از طريق آيين و اسطوره به هم میپيوندد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
تاریخ نقاشی ایران از ابتدا تا دوره قهوه خانه
نقاشیهایی از دوران اشکانیان، نقاشی های معدودی بر روی دیوار، که بیشتر آنها از قسمتهای شمالی رودخانه فرات بدست آمده، کشف شده است. یکی از این نقاشیها منظره یک شکار را نشان میدهد. وضعیت سوارها و حیوانات و سبک بکار رفته در این نقاشی ما را بیاد منیاتورهای ایرانی می اندازد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
پسامدرنيسم و گريز از مركزگرايي در هنر
از آنجاييكه هنر مقولهاي نيست كه توسط يك شخص يا اشخاصي حاصل شده باشد از اينرو حتيالامكان تلاش شده از آوردن نامها پرهيز شود. و ديگر مسأله، موضوع مقاله بهگونهاي است كه نگاه به مسألهي هنر تقريباً جنبه جهاني به خود ميگيرد و صد البته جهاني كه غرب در محور آن قرار دارد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
پارادايم هاي زيبايي شناسي هنر معاصر
در نخستين پرسش در باب هنر مدرن اين امكان وجود دارد كه هنر مدرن و معاصر را كه در دنيايي متفاوت از دنياي شرق و با ارزش ها يي متفاوت از عالم شرقي تكوين يافته است در بادي امر نفي شود اما از ديدگاهي اشراقي و عرفاني اين هنر كه ذاتش پوشاننده و نيهيليستي به نظر مي آيد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
بررسي مكتب سقاخانه در نقاشي ايران
برپايي نخستين دوسالانه تهران (1337 شمسي) را بايد آغاز دورهاي جديد در هنر معاصر ايران دانست. جنبش نقاشي نوگراي ايران با برگزاري اين نمايشگاه به رسميت شناخته شد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
انتقال هنر اسلامي
هنر اسلامي در شرق و غرب، به صورت يك هويت يگانه، اما با آثار متنوع انتشار يافت، بهطوري كه از محدودهي مرزهاي اسلامي گذشته و به جهان مسيحيت رسيد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
بررسي دو نگاره از نسخه شاهنامه طهماسبي
در بسياري از آثار نگارگري ايراني كه در نسخههاي مختلف اجرا شدهاند عليرغم تنوع كه دارا هستند و داراي موضوعهاي مانند بزمي رزمي حماسي ديني و ادبي هستند وليكن بهرغم اين تفاوتها در برخي فضاها شباهتهاي كلي نسبت به هم ديده ميشود.
۵ شهریور ۱۳۸۹
بداهه در هنر
چکیده مطالب سلسله مباحث هنر
وقتي بحث از بداهه ميباشد و قصد ما اين است كه بداهه صحبت كنيم بايد كار بداهه را با بداهه آغاز كرد، همه بداههپرداز هستند، موسيقيدانهاي قديمي، زندگي و نحوهي تكامل آنها، حتي يك نظريهپرداز از بداهه در روش خود استفاده ميكند.
۵ شهریور ۱۳۸۹
رنگ در نگارگری
آنچه پیش رو دارید متن کامل سخنرانی دکتر محمد علی رجبی است که در تاریخ سوم بهمن ماه 84 در تالار همایشهای سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با عنوان رنگ در نگارگری ایراد شد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
نقش عربي
نقش عربي در واقع تقليدي است از تصوير اسلامي كه به علت موانع ديني، يا الگوي فرهنگي، قومي، ناگزير، به شكلي درآمده كه در وراي آن تمثيل واقعي يا تصوير واقعي پنهان شده است، اين نقش عربي، از زمان ساخته شدن مسجد حضرت رسول در مدينه، ساخت آن آغاز گرديد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
آگهيهاى تلويزيونى و تأثير آن بر كودكان
آگهيهاى تبليغات تلويزيونى از منابع مهم اطلاعرسانى در زمينه امور فرهنگى و اقتصادى و اجتماعى جامعه به شمار ميروند و تأثير به سزايى در شكلگيرى الگوهاى فكرى و احساسى رفتارى مخاطبان دارند.
۵ شهریور ۱۳۸۹
اتیمولوژی هنر (معني عام و خاص هنر)
آيا هر آنچه اكنون دربارة «هنر» honar گفته ميشود، همان است كه در باب «آرت» art گفته ميشود؟ حقيقت آن است كه لفظ فارسي «هنر» برخلاف امروز، در گذشته هيچگاه به معني هنر خاص كه با ابداع poiesis و صنعت Techne سروكار پيدا ميكند، به كار نرفته است.