۵ شهریور ۱۳۸۹
ماهيت و غايت هنر در نظر متفکران عالم اسلامي
يونانيان عصر ماقبل فلسفي شاعر را مهبط الهام خدايان تلقي ميکردند و اين بر قدر شاعر ميافزود. با پيدايي فلسفه، مبدأ و منبع شعر شاعر از عالم بالا به عالم محسوس تنزّل يافت. فيلسوفان عالم شاعري را عالم موهوم معدوم پنداشتند که بهرهاي از وجود و هستي ندارد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
شهود اموختنی نیست
دیوید کارسن یکی از چند طراح برجسته دنیاست که بدون آموزشهای آکادمیک در دانشکدههای هنری، طراحی گرافیک را فرا گرفت و سبکی را ابداع نمود که بر طراحی گرافیک تاثیری عمیق گذاشت ، از طراحان اروپا و آمریکا گرفته تا طراحان مشهور ایرانی .
۵ شهریور ۱۳۸۹
هنر مستضعفین
هنرى که اهل فتوت و کسانى که فانى حق هستند از خود ظاهر مىکنند، نمىتواند متجلى از کسى باشد که اهل استکبار است. مقام کبر، مال کسى است که مىگويد: «من» جز خداوند هيچ کسى مقام کبريايى ندارد و هيچ کسى «من» نمىتواند بگويد. پس هنر دينى و هنر اسلامى متعلق به مستضعفين است.
۵ شهریور ۱۳۸۹
نظريههاي هنر در آراء متفكران مسلمان
آنچه تاكنون در باب آراء متفكران آمده، از جريانهاي متفاوت حكمي و فلسفي حكايت ميكند. برخي از متفكران كه از نظريه آنها سخن به ميان نيامده است كلاً در يكي از جريانها قرار ميگيرد مانند متفكران اندلسي نظير ابنرشد كه كموبيش همان نظريه مشايي خواجهنصير را در هنر دارد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
نقاشی قهوه خانه ای
نقاشی قهوه خانه، بازتابی صادق و اصیل از هنر هنرمندانی عاشق و تنها و دل سوخته است. هنرمندانی مظلوم و محروم از تبار مردم ساده دل و آینه صفت کوچه و بازار; آنانی که از پس قرنها سکوت- زیر سقف نمور و تاریک قهوه خانه ها، در خلوت عارفانه تکیه ها و حسینیه ها، در سر هر کوی و برزنی- چشم در چشم مردم دوختند.
۵ شهریور ۱۳۸۹
ظهور هنر اسلامي
اسلام در منطقهاي كه داراي تمدن نژادي بود، گسترش يافت، و اين هنر مردمي، آثار خود را در منطقه وسيعي از تمدن ايراني برجاي گذاشت. و در هنر ايراني چنان تأثير گذاشت و خود را نشان داد، همانند هنر بيزانس در آسياي صغير و سوريه.
۵ شهریور ۱۳۸۹
غير انساني شدن نقاشي
نقاشي چونان هيولاي رنگي، تجربهاي است كه پس از اكسپرسيونيسم انتزاعي و نقاشي ارتجالي پولاك، امكان جايگزيني موجودات غيرانساني را فراهم ميآورد، زيرا ديگر هنر نقاشي متكفل بيان هيچ معنا و احساس مشخصي نيست.
۵ شهریور ۱۳۸۹
مطالعه تطبيقي شكل انسان در نگارگري مكتب هرات و نقاشي قاجار
نگرش انسان به خويشتن، موضوعي است كه از آغاز حيات بشر هوشمند تاكنون، يكي از مشغلههاي ذهني و دغدغههاي فكري وي بوده و اولين طرز تلقي انسان از وجود خويش در قالب يك تصوير، با چند خط ساده و مختصر نمايانده شده است.
۵ شهریور ۱۳۸۹
فضا در نقاشی ایرانی
در طراحی خطوط کناره نما در نقاشی روابط میان سطح، در مجسمه سازی شکل فیزیکی حجم، تداخل آن با یکدیگر و ارتباط بین فضای پر و تهی، درون و برون و در مورد معماری عملکرد و حرکت انسان در میان آن فضا را تعریف میکند.
۵ شهریور ۱۳۸۹
عالم خيال و مراتب قواي ادراكي
خيال عبارت است از عكس، صورت منعكس در چشم و آيينه و آب و شيشه و ديگر اشياء شفاف و يا صورتي كه در خواب ديده شود و يا در بيداري، با غيبت شيء محسوس و حضور صورت شيء در خيال شخص.
۵ شهریور ۱۳۸۹
جامعه شناسی نقاشی قهوه خانه ای در ارتباطات سنتی
آناني كه از پس قرنها سكوت در خلوت عارفانه خود چشم در چشم مردم دوختند و در محفل پرانس و الفت آنان، بغض معصومانه شان را با كشيدن نقشي و نشاندن رنگي ، در دفاع از آبرو و اعتبار و اعتقادات و باورهاي همين مردم به يكباره شكستند ، نقشها زدند.
۵ شهریور ۱۳۸۹
تكنولوژي اطلاعاتي رسانههاي گروهي
توسعه چشمگير علوم فضايي و آزمايشات هستهاي، گسترش ارتباطات الكترونيكي، توسعه سريع و بيسابقهي تكنولوژي ارتباطي، و تأثير شگرف آنها بر جوامع بشري، و تمامي جوانب زندگي روي كرهي خاكي، مشخصهي بارز دورهاي است كه در آن زندگي ميكنيم.
۵ شهریور ۱۳۸۹
تأملاتى در باب ماهيت و ذات - هنر و ادبيات انقلاب و دفاع مقدس
از ديدگاهى ابتدايى، ادبياتى را كه در موضع ستيز با عالم و وضع موجود است، ميتوان ادبيات مقاومت يا پايدارى تلقى كرد. نفى وضع ظالمانه موجود يا نفى عوامل بيگانه، كه حافظان وضع موجودند، در چنين ادبياتى بهصورت شفاهى يا مكتوب تجلى ميكند.
۵ شهریور ۱۳۸۹
سيري در مينياتور ايران (تأثير نقّاشي ايران بر نقّاشي چين)
بيان و توصيف هنر كاري بس مشكل است و بهترين راه را براي شناخت هنر تعريف و شناخت هنرمند يعني دارنده و صاحب هنر دانستهاند. ميگويند هنرمند كسي است كه از مردم عادي احساس بيشتردارد و در برابر نمودها حساستر است و يا قدرت دريافت و درك قويتر دارد
۵ شهریور ۱۳۸۹
سیر نقاشی ایران از زمان شاه عباس اول تا ظهور مکتب قهوه خانه
هنگامی که شاهعباس اول در ۹۹۶ه. به حکومت رسید، مینیاتور ایران که پیشینه تابناکی را از عهد تیموری و اوایل صفوی پشتسر داشت، در اوج ترقی سیر میکرد و نگارگران شیرینکار و توانا در تنوع بخشیدن به کارهای خود و ابداع شیوههای تازه و تکامل بخش، همچنان راه جویی و رهیابی میکردند.
۵ شهریور ۱۳۸۹
نقاشي معاصر ايران در خيال!
نگارنده پيشتر در نقدي بر نمايشگاه يكي از هنرمندان معاصر گفته بود كه هر كس در مقام منتقد قرار ميگيرد ـ البته در ايران ـ همواره در معرض انواع مخاطرات است و اغلب نيز قبل از درك و دريافت نظرياتش، خود قرباني ميگردد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
جايگاه هنر اسلامي در ميان هنرها
در ابتدا بايد بين دو مفهوم هنر غربي، كه به يكباره در سرزمين ما اعراب سر برآورده و ميان مفهوم هنر اسلامي، كه نسبت به آن بيگانه شده و در حال دور شدن از آن هستيم مقايسهاي صورت پذيرد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
سيسال هنرانقلاب اسلامي
با سقوط حكومت پهلوي و ظهور انقلاب اسلامي در بهمن سال 1357 شرايطي به وجود آمد كه بسياري از هنرمندان آثار بديعي با موضوع انقلاب اسلامي به وجود آورند. در چنين شرايطي، هنرمندان بر اساس فضاي معنوي همسو با فرهنگ اسلامي، كيان هنر انقلاب اسلامي را پي نهادند.
۵ شهریور ۱۳۸۹
حكمت اُنسي و معرفتشناسي هنر اسلامي
پرسش از حقيقت و ماهيت اثر هنري و شعري و پيدايي و ابداع اثر هنري و شعري، به اعتبارات مختلف مورد تعرّض متفكران قرار گرفته است. مؤسس مباحث نظري هنر غرب، افلاطون بوده است! اما در حقيقت مفصلترين مباحث عقلي نظري يوناني در باب هنر را در آثار ارسطو ميتوان مشاهده كرد.
۵ شهریور ۱۳۸۹
تجلى حقيقت در ساحت هنر
ماهيت هنر، به عنوان يك پرسش اساسى، سابقهاى بسيار طولانى دارد. در زبان گذشتهي ما لفظ هنر بارها آمده است. در زبان گذشتهي ما ريشهي لفظ هنر، به زبان اوستايى و از آنجا به زبان سانسكريت ميرسد.