۲۱ آبان ۱۳۹۶
مناره؛ نشانهی ایمان و اقتدار
جاناتان م.بلوم، استاد هنر اسلامی و آسیایی در دانشگاه بوستون و مؤلف و همکاری تألیف کتابهای متعددی درباره هنر و معماری است، در مقالهای بلند به ریشههای شکل گیری مناره در تاریخ اسلام میپردازد، بخشی از آن مقاله را اینجا میخوانیم.
۲۰ آبان ۱۳۹۶
فرش ایرانی؛ دستمایه آثار عکاسی جلال سپهر
جلال سپر متولد ۱۳۴۷ است و از سال ۱۳۷۲ تا کنون به صورت جدی به عکاسی اشتغال داشته است. جلال سپهر نمایشگاههای زیادی را در ایران و جهان برگزار نموده است، و به نظر میرسد او دغدغه عکاسی هنری را با جدیت پیگیری میکند.
۲۰ آبان ۱۳۹۶
سنت خوشنویسی در اسلام
خوشنويسی به عنوان يک گونهی هنری بسيار مهم و يک کار عبادی در اسلام گسترش يافته، زيرا که اين هنر وسيلهای به شمار میآيد که از طريق آن میتوان کلام خدا را به قيد کتابت درآورد.
۲۰ آبان ۱۳۹۶
تاریخ هنر اسلامی از نگاه آندره گدار
آندره گدار، از جمله مورخان برجستهی تاریخ هنر اسلامی، شکلگیری هنر اسلامی را بیش از آنکه مبتنی بر فرم و تکنیک بداند، مبتنی بر فکر و روح سازنده آن میداند، به طوری که اثر هنری تجلیبخش و منعکسکنندهی روح هنرمند است.
۲۰ آبان ۱۳۹۶
هنر اسلامی و پیام روحانی آن
هنر اسلامی، هنر تمدن بر مبنای مذهب اسلامی است. علاوه بر این، نه تنها مربوط به منطقه یا گروه خاصی نیست، بلکه ترکیبی از تمدن ها و شرایط تاریخی مختلفی است که تحت عنوان دیدگاه اسلامی توصیف شده اند.
۱۹ آبان ۱۳۹۶
نگاهی به آثار هنرمندِ فلسطینی «دانا آوارتانی، Dana Awartani»
دانا آوارتانی هنرمند سعودی – فلسطینی است، او در جده زندگی میکند و در حوزه هنرهای تجسمی، گرافیک، اینستالیشن، ویدیوآرت، ویدیو چیدمان فعالیت میکند. دانا علاقهمند به احیای هنر سنتی اسلامی در ترکیب با هنر جدید است تا آن را به شکلی که در دنیای مدرن امروز زندگی میکنیم به ارمغان بیاورد.
۱۹ آبان ۱۳۹۶
رنگ در عرفان و هنر اسلامی
پژوهشهای نظری پیرامون فلسفه و حکمت هنر اسلامی، با چالشهای بزرگی همراه است. فیلسوفان مسلمان مقوله مستقلی در باب فلسفه هنر به نحوی که از فلاسفه یونان باستان یا فلسفه معاصر غرب سراغ داریم، طرح نکرهاند.
۱۹ آبان ۱۳۹۶
مقدمهای بر هنر اسلامی
هنرمندان اسلامی خلاقیتشان را در جهت زنده کردن باورهای درونی خویش و ایجاد مجموعهای از تجسمات و آثار هنری منحصر به فرد سوق دادند.
۱۵ آبان ۱۳۹۶
نمادشناسی محراب در عرفان و هنر اسلامی
موضوع قبلهیابی از مسایل مهم در آداب اهل عرفان است. محراب بهعنوان مرکزی که رو بهسوی کعبه دارد، دارای ارزشهای بصری و معنایی ویژهای است.
۱۵ آبان ۱۳۹۶
نماد پردازی در هنر اسلام
هنر اسلام دارای گنجینه عظیمی از معانی عمیق عرفانی و حكمت الهی است زیرا این هنر ریشه در بنیانهای ژرف تفكری معنوی و الهی دارد.
۱۲ آبان ۱۳۹۶
گرهچینی در هنر اسلامی
بخشی که امروز از آنها به عنوان هنرهای سنتي ياد میکنيم رشتههايی هستند که در دايره لغات صنايع دستی از آنها با عنوان رشتههای در حال منسوخ و يا منسوخ شده ياد میشود.
۱۲ آبان ۱۳۹۶
جستوجوگری در هنر
گفتگویی با آقای رضا شیخمحمدی یکی از فعالین عرصه هنر شهر قم
آقای رضا شیخمحمدی یکی از خوشنویسان شهر قم میباشد که در زمینه خوشنویسی از دهه شصت مشغول به تدریس بوده است و آثار مختلفی را نیز در طول فعالیت هنری خود، خلق کرده است. وی در زمینههای دیگری چون عکاسی و نویسندگی نیز فعالیت دارد.
۲ آبان ۱۳۹۶
هاشم شریفزاده؛ شاعر، مترجم، مؤلف و نقاش
او آموختن ادبیات را از کودکی آغاز کرد. در 19 سالگی دیوان حافظ را از بَر نمود. بعدها حدود 70 حکایت از گلستان سعدی و دهها داستان منظوم از مثنوی معنوی را نیز حفظ کرد.
۳۰ مهر ۱۳۹۶
اثرات فرهنگی صنایع دستی ایران
به نظر می رسد طی دهههای اخیر که بیشتر، مباحث عمده و کلان اقتصادی مطرح بوده است، به جنبهها و جهات فرهنگی و هنری صنایع دستی کشورمان کمتر توجه شده و این ابعاد که در واقع بنیانهای اساسی و جان مایهی حقیقی هنرهای صناعی کشورمان را تشکیل میدهد، مورد بررسی دقیق و کارشناسانه قرار نگرفته است.
۲۸ مهر ۱۳۹۶
هنر و صنایع دستی در اقوام مختلف
از مجموعه تعاریف ارائه شده در خصوص صنایع دستی میتوان گفت: صنایع دستی به مجموعهای از"هنر - صنعت" اطلاق میشود که بیشتر با استفاده از مواد اولیه بومی و انجام قسمتی از مراحل اساسی تولید، به کمک دست و ابزار دستی موجب تهیه و ساخت محصولاتی میشود.
۲۸ مهر ۱۳۹۶
کاربافی؛ هنر پارچه بافی میبد
مهارت و ابتکار ایرانیان در هنر بافندگی سابقهای بس طولانی دارد. روی تیغه مفرغی تبری که از عهد اول شوش به دست آمده است، نقشی از پارچهای که به آن پیچیده بودند به جامانده که از آن معلوم میشود در حدود سه هزار تا سه هزار و پانصد سال پیش از میلاد، بافتن پارچه لطیف حتی با چرخ بافندگی دقیق معمول بوده است. شاید این پارچه از کتان بوده باشد.
۲۸ مهر ۱۳۹۶
پیشینه هنرها و صنایع دستی مازندران
مازندران با توجه به شرایط مطلوب آب وهوایی و زیست محیطی در دوره دوم (کوارترنر) از دوران چهارم زمین شناسی (سنوزوئیک ) مورد توجه قرار گرفت. یافتههای تاریخی نشانگر آن است که قدمت و دیرینه صنایع دستی در منطقه مازندران سابقهای برابر با تاریخ ایران زمین دارد.
۲۸ مهر ۱۳۹۶
مستند؛ گزارش گر آیین
مروری بر یکی از مستندهای آیینی، ساخته ناصر تقوایی
در دنیای فیلمسازی همواره بر سر نوعِ رویکرد و میزان اُبژکتیو بودن گونه مستندسازی بحث و اختلافنظر وجود داشته و دارد اما آنچه پیش از تمامی تعریفها و نقدها و نظرگاههای متفاوت مطرح است وجه استنادی فیلمهای مستند است.
۲۵ مهر ۱۳۹۶
مکاشفه و تماشا؛ گفت و گویی با ابراهیم سلیمانی، پیشکسوت عکاسی
ارمغان حرفهی عکاسی در زندگی من تغییر نگاهم بوده به پیرامون خودم، به جامعه، به طبیعت، به انسان، به آفرینش و به هر آنچه که با چشم میتوان دید و تا حدودی میتوانم بگویم از نگاه ساده و غریزی انسان و حتی نگاه تخصصی به یک نگاه محض و یک نگاه جستجو گر و نگاه به سمت نوعی بصیرت حرکت کرده است.
۲۳ مهر ۱۳۹۶
مصاحبه با سید محمد جواد طاهری کارگردان تئاتر دینی
خورشید کاروان
یکی از وظایف رسانهها این است که اعتقادات و ارزشهای دینی و مذهبی و اسلامی و انقلابی مارا ترویج بدهند و از این نوع آثار که در مقابل حجمهای از تهاجم فرهنگی که روزانه به سمت ما حمله ور میشوند قرار گرفتهاند، حمایت کنند.